ΗΠΑ: Θανατοποινίτης εκτελέστηκε στη Νότια Καρολίνα

14/06/2025 | 10:02

Άνδρας ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο στη Νότια Καρολίνα (νοτιοανατολικά) εκτελέστηκε χθες Παρασκευή· επρόκειτο για την τέταρτη και τελευταία εκτέλεση που ήταν προγραμματισμένη αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Ο Στίβεν Στάνκο, 57 ετών, είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τον φόνο το 2005 του φίλου του Χένρι Τέρνερ, 74 ετών, και της συντρόφου του Λόρας Κινγκ, 43 ετών, καθώς και για τον βιασμό και την απόπειρα δολοφονίας της έφηβης κόρης του δεύτερου θύματος.

Θανατώθηκε χθες με ένεση θανατηφόρας χημικής ουσίας σε φυλακή στην Κολούμπια.

Του είχαν προταθεί επιλογές για τη μέθοδο εκτέλεσης από τις σωφρονιστικές αρχές της πολιτείας: μπορούσε να διαλέξει το εκτελεστικό απόσπασμα, την ηλεκτρική καρέκλα ή τη θανατηφόρα ένεση. Προτίμησε αυτή την τελευταία.

Άλλοι τρεις άνδρες, καταδικασμένοι για φόνους, εκτελέστηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, όλοι τους στον αμερικανικό Νότο.

Δυο εκτελέστηκαν την Τρίτη, ο πρώτος, 65 ετών, στην Αλαμπάμα, με τη μέθοδο της πρόκλησης ασφυξίας μέσω εισπνοής αζώτου, η οποία επικρίνεται έντονα –ειδικοί του ΟΗΕ τη χαρακτηρίζουν μορφή «βασανιστηρίου»–, ο δεύτερος, 54 ετών, στη Φλόριντα με θανατηφόρα ένεση. Ο τρίτος θανατώθηκε προχθές Πέμπτη στην Οκλαχόμα.

Η εκτέλεση του Στίβεν Στάνκο ήταν η 23η από την αρχή της χρονιάς στις ΗΠΑ. Οι 18 έγιναν με ενέσιμες θανατηφόρες χημικές ουσίες, τρεις –δύο στην Αλαμπάμα, μια στη Λουιζιάνα– με πρόκληση ασφυξίας λόγω εισπνοής αζώτου, άλλες δυο από εκτελεστικά αποσπάσματα στη Νότια Καρολίνα· πριν από φέτος, η μέθοδος αυτή είχε να χρησιμοποιηθεί στη χώρα από το 2010.

Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες τρεις –Καλιφόρνια, Όρεγκον, Πενσιλβάνια– εφαρμόζεται μορατόριουμ στην εφαρμογή της με αποφάσεις των κυβερνητών τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)