Ίδρυμα Νόμπελ για Ματσάδο – Τραμπ: Το βραβείο δεν μπορεί να μεταβιβασθεί ή να απονεμηθεί εκ νέου ούτε συμβολικά

19/01/2026 | 02:47

Νέα θεσμική παρέμβαση για το κύρος του βραβείου Ειρήνης πραγματοποίησε το Ίδρυμα Νόμπελ, ξεκαθαρίντας ότι το μετάλλιο δεν μπορεί να μεταβιβασθεί ή να απονεμηθεί εκ νέου ούτε συμβολικά.

Η παρέμβαση έγινε μετά την απόφαση της βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάδο να παραδώσει το βραβείο στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την ευχαρίστησε για την κίνησή της.

Σε νεότερη ανακοίνωσή του, το Ίδρυμα υπογραμμίζει ότι μία από τις βασικές του αποστολές είναι να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια των βραβείων και τη διαδικασία απονομής τους, όπως προβλέπεται από τη διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ.

Τα βραβεία, τονίζει το Ίδρυμα, απονέμονται αποκλειστικά σε όσους «έχουν προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα» και μόνο από τα αρμόδια όργανα που προβλέπονται για κάθε κατηγορία. Ως εκ τούτου, το βραβείο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, να απονεμηθεί εκ νέου ή να διανεμηθεί περαιτέρω, ούτε καν σε συμβολικό επίπεδο.

Ο αρχικός βραβευμένος καταγράφεται στην ιστορία

Η σημερινή είναι η δεύτερη παρέμβαση του Ιδρύματος, που μετά τη δημόσια ανακοίνωση της Ματσάδο ότι προτίθεται να δώσει το βραβείο της στον Τραμπ, ξεκαθάρισε ότι ανεξάρτητα από την τύχη του μεταλλίου, του διπλώματος ή του χρηματικού επάθλου, ο αρχικός βραβευμένος είναι και παραμένει αυτός που καταγράφεται στην ιστορία ως αποδέκτης του βραβείου.

Η Επιτροπή είχε διευκρινίσει, παράλληλα, ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στο καταστατικό του Ιδρύματος Νόμπελ ως προς το τι μπορεί να κάνει ένας βραβευμένος με τα υλικά στοιχεία του βραβείου, όπως το μετάλλιο, το δίπλωμα ή το χρηματικό έπαθλο, τα οποία μπορούν να κρατηθούν, να δωριστούν ή να διατεθούν κατά την κρίση του.

protothema

Πάτρα: Παρανάλωμα του πυρός δύο αυτοκίνητα-Πεπεισμένες οι Αρχές για εμπρησμό (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Νέος πρόεδρος στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ – Αλλαγή σκυτάλης μετά από χρόνια

Στη φυλακή ο γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας για το σκάνδαλο με τα 3 εκατομμύρια ευρώ με φόντο την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Πάτρα: Θρήνος για 35χρονη από την Περιβόλα – Γέννησε το δεύτερο παιδάκι της και πέθανε 15 μέρες μετά!

Πάτρα: Το “μαγαζί” είχε από κοκαΐνη μέχρι χάπια έκσταση – Συνελήφθησαν δύο άτομα για εγκληματική οργάνωση – Έρευνες σε σπίτια της πόλης

Αχαΐα: Άφατη θλίψη για τον χαμό του Λευτέρη Σταυρόπουλου

Πάτρα: Αναστάτωση από τροχαίο στην Ακτή Δυμαίων – Όχημα “καβάλησε” τη νησίδα και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα (ΦΩΤΟ)

Αχαΐα: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, νοσηλεύονταν σε κώμα και κατέληξε σε νοσοκομείο της Αττικής