Ιδιαίτερος, πανέξυπνος, διακριτικός, ο σκύλος της φυλής Λυκόσκυλο Saarloos

28/05/2025 | 12:07

Η… σκούφια του Λυκόσκυλου Saarloos κρατάει από την Ολλανδία.

Είναι ένας ξεχωριστός σκύλος, με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρίσματά του.

Ένας σκύλος που ζητά απεγνωσμένα την συντροφικότητα του ανθρώπου του.

«Η συμβίωση με ένα Λυκόσκυλο Saarloos αποτελεί μια εμπειρία μοναδική και ανεκτίμητη. Πρόκειται για μία εξαιρετικά ιδιαίτερη φυλή, με ξεχωριστή ψυχοσύνθεση, που αναπτύσσει βαθιά συναισθηματική σύνδεση με τον κηδεμόνα της», αναφέρει η κυρία Μαρία Λιάπη που γνωρίζει πολύ καλά τον σκύλο της φυλής Λυκόσκυλο Saarloos.

Το δέσιμο που αναπτύσσεται μεταξύ Saarloos και ανθρώπου, όπως επισημαίνει η κυρία Λιάπη, είναι έντονο, ειλικρινές και μοναδικό στη φύση του.

Είναι ιδιαίτερα έξυπνα σκυλιά, μαθαίνουν γρήγορα και σε έμπειρα χέρια εκπαιδεύονται εύκολα

Δεν είναι εκ φύσεως φύλακας

Το Λυκόσκυλο Saarloos – όπως υποδηλώνει και το όνομά του- διαθέτει πολύ έντονα χαρακτηριστικά, που θυμίζουν λύκο.

Προσωπικότητα – Χαρακτήρας

Σύμφωνα με την κυρία Λιάπη, το Λυκόσκυλο Saarloos είναι ενεργητικό, έξυπνο και κοινωνικό. Δεν είναι ο σκύλος που γαβγίζει συχνά, αλλά μπορεί να εκπαιδευτεί να γαβγίζει, κατόπιν εντολής.

Ωστόσο, θα ειδοποιήσει εγκαίρως τους ιδιοκτήτες του όταν αντιληφθεί παρουσία ξένων, ή όταν κάτι τον ενοχλεί.

Αν και η εμφάνισή του είναι επιβλητική, δεν είναι φύλακας, καθώς, λόγω της φύσης του, δεν εμπλέκεται σε αντιπαραθέσεις. Προτιμά να απομακρύνεται από αγνώστους. Κάτι που είναι εγγενές, όπως επισημαίνει η κυρία Λιάπη, στην ψυχοσύνθεση της φυλής.

Άλλωστε, είναι γνωστός, συνεχίζει, για συμπεριφορές από τη φύση του, όπως να φανεί επιφυλακτικός με αγνώστους – μια στάση που είναι βαθιά ριζωμένη στη ψυχοσύνθεσή του.

Όταν ένας άγνωστος πλησιάζει, εξηγεί η κυρία Λιάπη, η αντίδραση από τη φύση του είναι να απομακρυνθεί. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό, όπως προαναφέραμε, για αυτή τη φυλή.

«Τα Saarloos είναι υπέροχα οικογενειακά κατοικίδια και για περισσότερα από 80 χρόνια έχουν προσφέρει χαρά σε πολλές οικογένειες. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η συμβίωση με έναν σκύλο της φυλής Saarloos διαφέρει με τους άλλους σκύλους διαφόρων φυλών. Καθώς πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τύπο σκύλου, αλλά όχι για λύκο. Έχει διατηρήσει την ανάγκη να είναι μέλος «αγέλης», και, επομένως, είναι πολύ καλύτερα να ζει με άλλον σκύλο, παρά μόνος του», επισημαίνει η κυρία Λιάπη.

Κοινωνικοποίηση – Εκπαίδευση

Στην αρχή, τα κουτάβια είναι κοινωνικά, αλλά όσο μεγαλώνουν, περιγράφει η κυρία Λιάπη, γίνονται πιο επιφυλακτικά.

Παρόλα αυτά, σπάνια θα δείξουν επιθετικότητα. Αντίθετα, προτιμούν να κρατούν αποστάσεις. Επειδή είναι ιδιαίτερα έξυπνα σκυλιά, μαθαίνουν γρήγορα και σε έμπειρα χέρια εκπαιδεύονται εύκολα, και τους αρέσει η προσωπική προσοχή που λαμβάνουν κατά την εκπαίδευση.

Χρειάζονται σταθερή, δίκαιη και συνεπή εκπαίδευση από νεαρή ηλικία, ώστε να κατανοήσουν τι αναμένουμε από αυτά.

Η βασική εκπαίδευση και ο καθορισμός ορίων, τονίζει η κυρία Λιάπη, πρέπει να ξεκινούν μόλις το κουτάβι φτάσει στο νέο του σπίτι.

Η κοινωνικοποίηση από νωρίς είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε μεγαλώνοντας, να γίνει ένα ώριμο, εξωστρεφές και ισορροπημένο ζώο. Αν και θα παραμείνει, φυσικά, επιφυλακτικό με αγνώστους.

Το μειονέκτημα, όπως χαρακτηριστικά λέει η κυρία Λιάπη, είναι πως τα Saarloos μαθαίνουν το ίδιο εύκολα και τις κακές συνήθειες.

Διευκρινίζει ότι δεν είναι ιδανική επιλογή για άπειρους ιδιοκτήτες, καθώς χρειάζονται ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις ανάγκες της φυλής.

Μέγεθος – Μορφολογία – Ο τρόπος που κινείται

Ο Saarloos είναι ένας σκύλος μεσαίου, προς μεγάλου, μεγέθους, όπως ενημερώνει η κυρία Λιάπη, και τα κιλά του κυμαίνονται από 35 έως 45. Έχει αθλητικό σώμα και κεφάλι σε σχήμα σφήνας, κάτι που τού δίνει το παρουσιαστικό του λύκου.

Διαθέτει φαρδύ και επίπεδο κρανίο, ελαφρά έντονη μεταβατική γωνία (stop), μουσούδα ίδιου μήκους με το κρανίο και ευθύ διάδρομο προς τη μύτη. Η οδοντοφυΐα του είναι ιδανική, με τέλεια ψαλιδωτό δάγκωμα.

Κινείται ήσυχα και διακριτικά, όπως και οι λύκοι, λέει η κυρία Λιάπη, και το κάνει με χάρη και ακρίβεια, διατηρώντας καλή ισορροπία σε κάθε βηματισμό.

Υγεία

Το προσδόκιμο ζωής ενός Saarloos κυμαίνεται μεταξύ 10 και 12 ετών, όταν κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει την κατάλληλη φροντίδα και διατροφή.

Γενικά, όπως λέει η κυρία Λιάπη, είναι υγιής φυλή, αλλά υπάρχουν ορισμένα κληρονομικά προβλήματα υγείας. Και καλό είναι να τα γνωρίζει κάποιος πριν αποφασίσει να ζήσει με έναν τόσο δραστήριο και όμορφο σκύλο. Και αυτά είναι:

● Δυσπλασία ισχίων (HD)

● Δυσπλασία αγκώνα

● Εκφυλιστική μυελοπάθεια (DM)

● Υποφυσιακός νανισμός (PD)

● Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς (PRA)

● Κληρονομικός καταρράκτης (HC)

● Γλαύκωμα (G) – Μπορεί να γίνει έλεγχος από την Βρετανική Κτηνιατρική Ένωση.

Ιστορία της φυλής

Σύμφωνα με την κυρία Λιάπη, ο πρώτος που επιδόθηκε στην εκτροφή του Λυκόσκυλου Saarloos ήταν ο Ολλανδός εκτροφέας Leendert Saarloos, κατά τη δεκαετία του 1930. Και ήταν μεγάλος θαυμαστής του Γερμανικού Ποιμενικού.

Στόχος του ήταν να δημιουργήσει τον απόλυτο σκύλο εργασίας.

Έτσι, πήρε μία θηλυκή ευρωπαϊκή λύκαινα από τον ζωολογικό κήπο του Ρότερνταμ και τη διασταύρωσε με έναν αρσενικό Γερμανικό Ποιμενικό.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να πετύχει ακριβώς αυτό που ήθελε, καθώς οι σκύλοι της νέας φυλής ήταν πιο επιφυλακτικοί και τους χαρακτήριζε η έλλειψη επιθετικότητας.

Ο εκτροφέας Leendert Saarloos διατήρησε τον πλήρη έλεγχο του προγράμματος αναπαραγωγής του, μέχρι τον πρόωρο θάνατό του το 1969.

Η φυλή αναγνωρίστηκε από τον Κυνολογικό Όμιλο Ολλανδίας το 1975 και προς τιμήν του εμπνευστή της πήρε το όνομα του.

Το 2006 αναγνωρίστηκε από τον United KennelClub της Αμερικής, και καθορίστηκε επίσημα το πρότυπο φυλής.

Η FCI (Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία) αναγνώρισε τη φυλή το 1981 και μερικοί Saarloos εκπαιδεύτηκαν ως σκύλοι βοηθείας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι εκτρέφονται ως σύντροφοι και οικογενειακά κατοικίδια.

Σήμερα, η φυλή παραμένει δημοφιλής στην Ολλανδία και στην Ευρώπη.

Αρακοκεφτέδες με τον αρακά που περίσσεψε

Δυτ. Ελλάδα: Κι άλλο σοβαρό τροχαίο! Φορτηγό παρέσυρε γυναίκα και την τραυμάτισε βαριά

«Πόσο ακόμα θέλετε;» Λύγισε στον ΟΗΕ ο πρέσβης της Παλαιστίνης

«Έχει πρόταση από Ελλάδα ο Μάξι Σάλαζαρ»

Βρισηίδα Ανδριώτου για Σπύρο Μαρτίκα: Με πέτυχε με τη νέα μου σχέση και την ενέκρινε

Το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το Σάββατο στην Πλαζ

Μειώνεται ο αριθμός των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο λόγω λιγότερων γεννήσεων – Η εικόνα στη Δυτική Ελλάδα!

Φάμελλος: Τεράστιο το σκάνδαλο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Η Ελλάδα κινδυνεύει με απώλεια πόρων