Η  ΥΠΕ συμμετείχε στο Workshop του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

09/12/2025 | 15:59

Δυναμική ήταν η παρουσία της 6ης ΥΠΕ στο Workshop που συνδιοργάνωσε με το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα (WHO Athens Office) στα Ιωάννινα την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος 3PH – “Enhancing primary health care in Greece by strengthening accessibility, quality, and sustainability” με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας. 

Κατά την ομιλία του, ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ κ. Θεοδωρόπουλος Ηλίας αναφέρθηκε αρχικά στην ουσιαστική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ρόλο των Υγειονομικών Περιφερειών στη διαμόρφωση ενός ισχυρού, βιώσιμου και ποιοτικού συστήματος ΠΦΥ. 

Η  ΥΠΕ συμμετείχε στο Workshop του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Στην ειδική αναφορά  που έκανε  σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUCanScreen, ένα από τα επιτυχημένα Ευρωπαϊκά  Προγράμματα τα οποίο υλοποιεί η 6η ΥΠΕ ως εταίρος σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικούς φορείς, υπογράμμισε ότι  αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στην προώθηση και βελτίωση των εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου, μέσα από την παραγωγή τεκμηριωμένων εργαλείων, την προώθηση της ισότητας στην πρόσβαση και τη βελτίωση των διαδικασιών ποιότητας. 

Στη συνέχεια ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ,  παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία στο οποίο εντάσσεται η υλοποίηση των Εθνικών Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΠΠΕ), με δράσεις πρόληψης και διαγνωστικές εξετάσεις για διάφορες μορφές καρκίνου και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα έγινε αναφορά για τα εξής:

  • «Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού. – Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»
  • «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας»
  • «Πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών  κινδύνων»
  • «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου»
Η  ΥΠΕ συμμετείχε στο Workshop του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η παρουσία της 6ης ΥΠΕ ενισχύθηκε επίσης, με ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους Υποδιοικητές, Γεώργιο Δέντσικα και Βασίλειο Στασινόπουλο οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες του Workshop, επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό ρόλο της Υγειονομικής Περιφέρειας σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Δημόσιας Υγείας στις περιοχές ευθύνης της. Το  συγκεκριμένο workshop αποτέλεσε πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών και προτεραιοτήτων για μια περιοχή που καλύπτει μεγάλο γεωγραφικό εύρος της χώρας.

 Στο επίκεντρο βρέθηκαν:

·        η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΠΦΥ και Δημόσιας Υγείας,

·        η αξιοποίηση των δεδομένων για λήψη αποφάσεων,

·        η ανάγκη για διεπιστημονική προσέγγιση και υπέρβαση διαχωρισμένων υπηρεσιών υγείας

Τις  εργασίες των Workshop τίμησαν οι Διοικητές  Νοσοκομείων: Σπυρίδων Δερδεμέζης ΠΓΝ Ιωαννίνων, Ευάγγελος Σταματιάδης ΓΝ Ιωαννίνων «Χατζηκώστα», Ηλιάνα Καϊντάση ΓΝ Φιλιατών, Νικόλαος Μπινιατίδης ΓΝ Άρτας και Δημήτριος Σκανδάλης Αναπληρωτής Διοικητής ΠΓΝ Ιωαννίνων .

Επίσης το παρών έδωσαν οι  Νάκου-Δασούλα Αγνή Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Ηπείρου, Μαρκούλα Σοφία Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Υγείας και Ηλικιωμένων-Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευαγγελία Ντζάνη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας  στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νεκταρία Ζαγοριανάκου Ιατρός-Επίκουρη Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων  καθώς και  Διευθυντικά  και Διοικητικά Στελέχη των υγειονομικών μονάδων της Περιφέρειας.

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Πατρινό Καρναβάλι 2026 – Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση: Ένα ατέλειωτο πεδίο χαράς, εξωστρέφειας και γιορτής! ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Καρναβαλικός «πυρετός» συνεπήρε Πατρινούς και επισκέπτες στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ)

Πάτρα: “Πέσιμο” της ΑΑΔΕ για παράνομη πώληση καρναβαλικών στολών – Σφράγισαν κατάστημα (ΦΩΤΟ)