Η στιγμή της επίθεσης στο ελληνικών συμφερόντων Magic Seas στην Ερυθρά Θάλασσα (ΒΙΝΤΕΟ)

08/07/2025 | 21:16

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο που καταγράφει την επίθεση των ανταρτών Χούθι από την Υεμένη εναντίον του, ελληνικών συμφερόντων, φορτηγού πλοίου Magic Seas, το οποίο έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίθεση σημειώθηκε 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα. Το πλοίο δέχθηκε επίθεση από οκτώ ταχύπλοα σκάφη με ενόπλους, οι οποίοι εκτόξευσαν τουλάχιστον 20 αντιαρματικές ρουκέτες τύπου RPG. Παράλληλα, τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) έλαβαν μέρος στην επίθεση.

Η ομάδα ασφαλείας του Magic Seas κατάφερε να εξουδετερώσει δύο από τα τέσσερα USVs, ωστόσο τα υπόλοιπα δύο προσέκρουσαν στο πλοίο. Στη συνέχεια, το πλοίο δέχθηκε και τρεις αντιπλοϊκούς πυραύλους, εκ των οποίων οι δύο έπληξαν το σκάφος.

Από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές που οδήγησαν στη βύθιση του Magic Seas. Τα 22 μέλη του πληρώματος -17 Φιλιππινέζοι, 1 Ρουμάνος, 1 Βιετναμέζος και 3 υπήκοοι Σρι Λανκα μέλη της ομάδας ασφαλείας- διασώθηκαν από τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής της Υεμένης.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πλοίο δεν είχε αιτηθεί συνοδεία ή προστασία από την Επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES. Κατά τον χρόνο του περιστατικού, κανένα πολεμικό πλοίο της Επιχείρησης βρισκόταν σε εγγύς απόσταση από το εμπορικό.

Η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και των θαλάσσιων διαδρόμων γύρω από την Υεμένη παραμένει υψηλού κινδύνου, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αστάθειας και της δραστηριότητας ενόπλων ομάδων.

Η επίθεση από τους Χούθι στο Magic Seas ήταν η πρώτη επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο του 2024.

Πάτρα: Φωτιά στο ΓΝ “Άγιος Ανδρέας” – Η αστυνομία σταμάτησε άνδρα που ήθελε να δει τον πατέρα του – 58 ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες κλινικές – Έκτακτη οδηγία να μείνουν στα σπίτια τους έλαβαν κάτοικοι της περιοχής λόγω του πυκνού καπνού- Νέες ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Τροχαίο ατύχημα στην Εθνική Οδό – Τραυματίστηκε σοβαρά δικυκλιστής (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: «Έφυγε» η γιατρός Λίλιαν Κωστοπούλου

Πάτρα – Φωτιά στο ΓΝ “Άγιος Ανδρέας”: Συγκλονιστικές εικόνες με τους εθελεντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να απομακρύνουν τους ασθενείς από τις κλινικές – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Αυτοκίνητο έπεσε σε τζαμαρία σούπερ μάρκετ (ΦΩΤΟ)

Παρουσία Μητσοτάκη τα εγκαίνια της Πατρών-Πύργου την Πέμπτη – Το πρόγραμμα

Σταθμευμένα οχήματα άρπαξαν φωτιά στα Σελιανίτικα – ΦΩΤΟ & BINTEO

Πραγματική κόλαση στην Πάτρα: Χωρίς ρεύμα η μισή πόλη με 42 βαθμούς!