Η Σκωτία θέλει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία

25/07/2016 | 17:48

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δηλώνει ότι θα αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες για το διαχωρισμό της Σκωτίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να διατηρήσει εφικτή την επιλογή της ανεξαρτησίας μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Παρότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου της από την ΕΕ στο δημοψήφισμα, οι σκωτσέζοι ψηφοφόροι υποστήριξαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους την παραμονή στην ΕΕ, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για το μέλλον της Σκωτίας ως μέλους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Στέρτζον επανέλαβε τη θέση της ότι μια νέα προσπάθεια για ανεξαρτησία, μόλις δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο οποίο οι Σκωτσέζοι ψήφισαν «όχι», θα πρέπει να παραμένει επιλογή ανάλογα με τη μορφή των μελλοντικών σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ και πόσο καλά αυτές θα λειτουργήσουν για τη Σκωτία.

«Αν διαπιστώσουμε ότι τα συμφέροντά μας δεν μπορούν να προστατευθούν στο πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, η ανεξαρτησία πρέπει να είναι μια από αυτές τις επιλογές που η Σκωτία πρέπει να έχει το δικαίωμα να εξετάσει» δήλωσε σε ομιλία της.

«Για το λόγο αυτό θα προβούμε σε προπαρασκευαστικά βήματα ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό είναι μια ανοικτή επιλογή στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, αν το Κοινοβούλιο της Σκωτίας το κρίνει αυτό απαραίτητο» ανέφερε.

Η Στέρτζον δεν είπε ποια μορφή θα μπορούσαν να λάβουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες, αλλά τόνισε πως ο πρωτοφανής χαρακτήρας της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει ότι όλες οι επιλογές για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξεταστούν.

Υπογράμμισε επίσης πως η Σκωτία πρέπει να αρχίσει να εξετάζει τις επιλογές πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, σημειώνοντας επ’ αυτού ότι μία παρατεταμένη περίοδος διαπραγμάτευσης με την ΕΕ δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Κρούσμα της νόσου των «τρελών αγελάδων» στη Βρετανία

Σοβαρό τροχαίο στην Αθηνών – Κορίνθου: Μοτοσικλέτα παρέσυρε πεζή – Τρεις τραυματίες

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη – “Κουνήθηκε” μέχρι και η Πάτρα

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» με τις πληρωμές έως τις 23 Μαΐου

Άγγελος Ποστέκογλου: Ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο – Είχε περάσει και από την Παναχαϊκή

Αίγιο: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Αλίκη Κουνινιώτη, σύζυγο του πρώην Δημάρχου

Κατέκτησε το Europa League η Τότεναμ, 1-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Πρώτος τίτλος μετά από 34 χρόνια

Καιρός: Ανεβαίνει ο υδράργυρος σήμερα Πέμπτη στην Πάτρα