Η Μόσχα απορρίπτει την προσωρινή κατάπαυση πυρός, «η εκεχειρία θα ευνοήσει τον ουκρανικό στρατό»

13/03/2025 | 14:38

Η Ρωσία επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της Μόσχας, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, φανερώνοντας, έτσι, τη διάθεση με την οποία θα υποδεχτούν οι Ρώσοι τους Αμερικανούς διαπραγματευτές στη Μόσχα τις επόμενες ώρες.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε για προσωρινή κατάπαυση του πυρός δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσωρινή ανάπαυλα που θα ευνοήσει τον ουκρανικό στρατό, τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο Ουσακόφ.

«Ο στόχος μας είναι, τελικά, μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση, προσπαθούμε γι’ αυτό. Μια ειρηνική διευθέτηση που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας, τις γνωστές μας ανησυχίες», δήλωσε ο Ουσάκοφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1, σχολιάζοντας την πρόταση των ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο Ουσάκοφ, αυτή ακριβώς τη θέση ενδέχεται να εκφράσει αργότερα σήμερα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που έχει με τον Λουκασένκο στη Μόσχα. «Οι πρόεδροι (της Ρωσίας και της Λευκορωσίας) θα μιλήσουν, απαντώντας σε ερωτήσεις σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος Πούτιν πιθανόν να εκφράσει πιο συγκεκριμένες και ουσιαστικές εκτιμήσεις», τόνισε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.

Σχετικά με την πρώτη του αντίδραση, όταν άκουσε για το σχέδιο προσωρινής κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, τόνισε πως μια τέτοια εξέλιξη είναι ευνοϊκή για τον ουκρανικό στρατό.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας τον Ιανουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στόχος της διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να είναι μια σύντομη εκεχειρία και μια ανάπαυλα για την ανασύνταξη των δυνάμεων και τον επανεξοπλισμό με στόχο τη συνέχιση της σύγκρουσης στη συνέχεια, αλλά μια μακροπρόθεσμη ειρήνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές αρχές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα συμφέροντα του ρωσικού λαού, αυτό είναι το νόημα της ειδικής επιχείρησης. Η ειρήνη στην Ουκρανία, σημείωσε ο Πούτιν, θα πρέπει να βασίζεται στον «σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων όλων των ανθρώπων, όλων των εθνών που ζουν σε αυτή την περιοχή».

 

ΠΗΓΗ

 

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: Επίθεση με μπογιές και στο γραφείο του αχαιού βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη