Η Μοντάνα πρωτοστατεί στην πρόσβαση σε πειραματικές θεραπείες

15/05/2025 | 23:02

Η πολιτεία της Μοντάνα θέλει να μετατραπεί σε κόμβο δοκιμών για πειραματικές ιατρικές θεραπείες, χάρη σε έναν νέο νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο κυβερνήτης Γκρεγκ Τζιανφόρτε. Ο νόμος (SB 535) επιτρέπει σε γιατρούς και κλινικές να χορηγούν σχεδόν οποιοδήποτε πειραματικό φάρμακο σε ασθενείς, αρκεί να έχει περάσει επιτυχώς τουλάχιστον την πρώτη φάση κλινικών δοκιμών.

Οι υποστηρικτές του νόμου ελπίζουν πως αυτό θα καταστήσει τη Μοντάνα κόμβο για τον ιατρικό τουρισμό και θεραπείες μακροβιότητας, ενώ κάποιοι βιοηθικολόγοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Το 2023 η Μοντάνα επέκτεινε τη νομοθεσία του «Δικαιώματος στη Δοκιμή» (Right-to-try). Οι συγκεκριμένοι νόμοι είναι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί νόμοι και έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να επιτρέπουν σε ασθενείς σε τελικό στάδιο να έχουν πρόσβαση σε πειραματικές θεραπείες (φάρμακα, βιολογικά προϊόντα, ιατρικές συσκευές) που έχουν ολοκληρώσει τη Φάση Ι των κλινικών δοκιμών αλλά δεν έχουν εγκριθεί ακόμη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ωστόσο, δεν υπήρχε επίσημο πλαίσιο για τη χορήγηση των φαρμάκων από γιατρούς και κλινικές — ένα κενό που έρχεται να καλύψει ο νέος νόμος.

Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος θεσπίζει άδεια λειτουργίας για «κέντρα πειραματικών θεραπειών», τα οποία θα μπορούν πλέον να προσφέρουν νόμιμα πειραματικά φάρμακα. Επίσης, υποχρεώνονται να διαθέτουν το 2% των ετήσιων κερδών τους για τη στήριξη χαμηλόμισθων ασθενών και να τηρούν αυστηρές διαδικασίες συναίνεσης (π.χ. απαιτείται σύσταση από τον θεράποντα ιατρό).

Οι υποστηρικτές της επιστήμης της μακροζωίας χαιρέτισαν τον νέο νόμο, τονίζοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε πρόθυμους εθελοντές να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα κατά της γήρανσης και άλλες πειραματικές θεραπείες που βρίσκονται κοντά στην έγκριση, μειώνοντας έτσι την ανάγκη να καταφύγουν στο εξωτερικό για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

«Αν κάποιος πρόκειται να κάνει μια πειραματική γονιδιακή θεραπεία, ας μείνει τουλάχιστον στη χώρα», δήλωσε στο MIT Technology Review ο Ντίλαν Λίβινγκστον από την Alliance for Longevity Initiatives.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί βιοηθικής προειδοποιούν ότι μόνο το 10% των φαρμάκων που φτάνουν στις κλινικές δοκιμές τελικά εγκρίνονται, ενώ η Φάση Ι αξιολογεί μόνο την ασφάλεια σε πολύ μικρό δείγμα. Κίνδυνοι όπως σοβαρές ή θανατηφόρες παρενέργειες ενδέχεται να εμφανιστούν αργότερα, ή ακόμα και μετά την έγκριση του φαρμάκου. Μελέτη του 2020 έδειξε ότι 133 φάρμακα αποσύρθηκαν μεταξύ 1990 και 2010 λόγω ζητημάτων ασφάλειας. Ωστόσο, οι υπέρμαχοι του νέου νόμου υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο πετυχαίνει μια εύλογη ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και την ασφάλεια.

ΠΗΓΗ: Gizmodo

Κεραμέως για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: «Απλοποιεί διαδικασίες, φέρνει ρυθμίσεις που ενισχύουν τους εργαζόμενους & ενισχύει τους ελέγχους»

Η μοναξιά συνδέεται με 871.000 θανάτους ετησίως

Τραγωδία στην Πάτρα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην Κορυτσάς, εντοπίστηκε απανθρακωμένη γυναίκα (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Ελεάννα Παπαϊωάννου: «Η Γλυκερία είναι τεράστια τραγουδίστρια και θεωρώ άδικο αυτό που έγινε»

Οι δημοκρατίες ξέρουν ακόμα να πολεμούν

Ολυμπιακός: Sold out στα διαρκείας, κυκλοφορούν άλλα 400 από την ΚΑΕ!

Λάμπρος Φισφής: «Χρησιμοποιώ πολλές ατάκες της καθημερινότητάς μου στην σειρά “Έχω παιδιά”»

Πηχτός τραχανάς με αυγό μάτι