Η Κίνα αρνείται ότι στοχοθέτησε με λέιζερ ένα γερμανικό αεροπλάνο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

09/07/2025 | 13:53

Η Κίνα διέψευσε σήμερα ότι στοχοθέτησε με λέιζερ ένα γερμανικό αεροπλάνο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, όπως την κατηγόρησε χθες το Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «εντελώς ασύμβατες με τα γεγονότα».

«Τα δύο μέρη οφείλουν να υιοθετήσουν μια πραγματιστική θέση, να ενισχύσουν την επικοινωνία σε εύθετο χρόνο και να αποφύγουν τις παρεξηγήσεις και τα σφάλματα υπολογισμού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι ένα αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας της στοχοθετήθηκε στις 2 Ιουλίου από κινεζικό λέιζερ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στο Βερολίνο κλήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αεροπλάνο συμμετείχε στην επιχείρηση «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Το γερμανικό αεροπλάνο στοχοθετήθηκε «χωρίς λόγο ούτε προηγούμενη επαφή» από ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο στη διάρκεια πτήσης επιτήρησης ρουτίνας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Χρησιμοποιώντας το λέιζερ, το κινεζικό πλοίο «διακινδύνευσε να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους και υλικό», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει τη φύση του λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε.

Η Μάο Νινγκ δήλωσε ότι τα κινεζικά πολεμικά πλοία διεξάγουν αποστολές συνοδείας στον κόλπο του Άντεν και μέσα στα σομαλικά ύδατα, «συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια των διεθνών οδών ναυσιπλοΐας».

Protothema

Το πρώτο συμβάν στη νέα Πατρών Πύργου – ΦΩΤΟ

Σοκ στην Πάτρα: Ο καθηγητής Στέφανος Σκαρπέλος είναι ο άνδρας που πνίγηκε στα Βραχνέικα

Πλαζ Πάτρας: “Χρυσή” διάρρηξη – Έσπασαν τζάμι αυτοκινήτου και άρπαξαν χρήματα και πανάκριβο ρολόι!

Η Τροχαία έκοψε την Πάτρα στα δύο! Συνθήκες κυκλοφοριακής “κόλασης” μέχρι την Κυριακή το βράδυ

Πάτρα: Μέσα σε 3 μήνες… έχασε τη “μάχη”!

Τέλος στο θρίλερ σε Πάτρα και Κ. Αχαΐα με τον 13χρονο που εξαφανίστηκε – Πού και γιατί κρυβόταν – ΝΕΟΤΕΡΑ

‘Εκοψαν μέρα μεσημέρι την Κορίνθου-Κυκλοφοριακή κόλαση στο κέντρο της Πάτρας-Αποκλείστηκε και η Κανακάρη από χαλασμένο λεωφορείο-ΦΩΤΟ

Αχαΐα – Θρίλερ με 13χρονο: Πήρε το ΙΧ του πατέρα του και εξαφανίστηκε – Έχουν “σηκωθεί” ακόμη και drone για τον εντοπισμό του