Η Κιμ Νόβακ θα τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας

09/06/2025 | 17:15

Η Κιμ Νόβακ θα τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο στο 82ο Φεστιβάλ Βενετία, που θα διεξαχθεί από τις 27 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2025. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα και το ντοκιμαντέρ «Kim Novak’s Vertigo» του Αλεξάντρ Φιλίπ, σε συνεργασία με την ίδια την ηθοποιό.

Η 92χρονη ηθοποιός, γνωστή από τις ταινίες «Vertigo», «Picnic» και «Bell Book and Candle», δήλωσε συγκινημένη για τη βράβευση, την οποία χαρακτήρισε «όνειρο που έγινε πραγματικότητα». Η απόφαση ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο της Biennale μετά από εισήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Αλμπέρτο Μπαρμπέρα.

Ο Μπαρμπέρα εξήρε το ανεξάρτητο πνεύμα και τη στάση ζωής της Νόβακ, που δεν δίστασε να εναντιωθεί στο στούντιο-σύστημα του Χόλιγουντ, διατηρώντας τον έλεγχο της καριέρας και της εικόνας της. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Νόβακ αρνήθηκε να αλλάξει το επώνυμό της, διεκδίκησε καλύτερες αμοιβές, ίδρυσε δική της εταιρεία παραγωγής, Στάθηκε ιδιαίτερα τη συνεργασία της με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο Μπίλι Γουάιλντερ, ο Ότο Πρέμινγκερ και ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ενώ επισήμανε ότι ο ρόλος της στο «Vertigo» του Χίτσκοκ παραμένει ο πιο εμβληματικός της καριέρας της.

Η Νόβακ αποσύρθηκε από το Χόλιγουντ τη δεκαετία του ’60, κάνοντας λίγες επιλεκτικές εμφανίσεις στη συνέχεια, προτού αποσυρθεί οριστικά το 1991. Έκτοτε ζει στο ράντσο της στο Όρεγκον, αφοσιωμένη στη ζωγραφική και τα άλογά της.

Στο φεστιβάλ θα τιμηθεί επίσης ο κορυφαίος Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτσογκ.

protothema.gr

Αχαΐα: Φωτιά στο Λιβάρτζι Καλαβρύτων – Μήνυμα του 112, επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Αιτωλοακαρνανία: Επικίνδυνη πυρκαγιά, τι γίνεται στην Ιόνια Οδό (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Αχαΐα: Στο νοσοκομείο τετραμελής οικογένεια μετά από σοβαρό τροχαίο (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ο 21χρονος οδηγός της μηχανής πήγε να καταθέσει υπέρ του 25χρονου, αλλά συνελήφθη για εμπρησμό – Είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης – Επιβεβαιώνει η ΕΛ.ΑΣ

Ένας από τους κορυφαίους Αχαιούς αθλητές είναι ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός στην Πλαζ

Πάτρα: “Έφυγε” ένας υπέροχος άνθρωπος – Συγκίνηση για τον συνταξιούχο υπάλληλο και παλιό αθλητικογράφο Νίκο Νικολάου

Πάτρα: Νέα προθεσμία πήρε ο 25χρονος που συνελήφθη για φωτιά στο Γηροκομειό – Την Δευτέρα στον Ανακριτή, κατέρρευσε ο πατέρας του έξω από τα Δικαστήρια (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Η πόλη έχασε τον μηχανοδηγό της! Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατό του