Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να γυμναστείτε

12/06/2024 | 23:06

Μια νέα έρευνα από την Ισπανία αποκάλυψε ποια είναι η ιδανική ώρα της ημέρας για να κάνετε γυμναστική, ώστε να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η έρευνα, συγκεκριμένα, βρήκε ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι θα πρέπει να ασκούνται το βράδυ για να διαχειριστούν καλύτερα το σάκχαρό τους.

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του τομέα της συνταγογράφησης ασκήσεων ακριβείας» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Jonatan R. Ruiz, καθηγητής σωματικής δραστηριότητας και υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.

Τι έδειξε η έρευνα για την καλύτερη ώρα για γυμναστική
«Στην κλινική άσκηση, το πιστοποιημένο αθλητικό και ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να εξετάζει τη βέλτιστη ώρα της ημέρας για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και σωματικής δραστηριότητας που συνταγογραφούν», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν το σάκχαρο στο αίμα και τη σωματική δραστηριότητα 186 ενηλίκων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σημειώνοντας εάν ασκούνταν μεταξύ 6 π.μ. και μεσημεριού, μεσημέρι έως 6 μ.μ. ή 6 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η βραδινή άσκηση συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου την ημέρα, τη νύχτα και συνολικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άνδρες και γυναίκες. Αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη σε συμμετέχοντες με προδιαβήτη, μια σοβαρή, κοινή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν φέτος στο Obesity, το κορυφαίο περιοδικό της Obesity Society.

Μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο έβγαλε παρόμοια συμπεράσματα, προτείνοντας ότι η νυχτερινή σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα το πρωί.

Άλλες έρευνες έχουν βρει ότι η άσκηση αργότερα μέσα στην ημέρα, ειδικά μετά τα γεύματα, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη του Μαΐου 2023 ανέφερε ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 είδαν καλύτερα αποτελέσματα σακχάρου στο αίμα όταν ήταν πιο δραστήριοι μεταξύ 1:43 μ.μ. και 5 μ.μ.

«Η απογευματινή άσκηση συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη, αλλά οι λόγοι γι’ αυτό είναι ασαφείς και τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τους βέλτιστους χρόνους άσκησης είναι ανάμικτα», δήλωσε στο CNN η Δρ Lucy Chambers, επικεφαλής της ερευνητικής επικοινωνίας στο Diabetes UK, μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων πέρυσι.

«Εάν ζείτε με διαβήτη τύπου 2, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρείτε μια άσκηση που σας αρέσει και να μπορείτε να την ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας μακροπρόθεσμα», συνέχισε η Chambers, η οποία δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα, «αν είναι πριν τη δουλειά, στο μεσημεριανό διάλειμμα ή το βράδυ».

www.iefimerida.gr

Αχαΐα: Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στο ύψος της Παναγοπούλας – Το ένα πήρε φωτιά, απανθρακώθηκε οδηγός, άλλοι δύο τραυματίστηκαν (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Τραγωδία στην Παναγοπούλα: Η μοίρα “έφερε” μαζί με το γάμο την κηδεία!-Η απόφαση της συντρόφου του 54χρονου νεκρού να παντρέψει σήμερα την κόρη της και να τιμήσει τον αδικοχαμένο Μάκη

Αχαΐα – Τραγωδία δίχως τέλος: Και δεύτερος νεκρός στο φρικτό τροχαίο στην Ολυμπία Οδό, ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αιγιάλεια-Δόθηκε μάχη με τις φλόγες κοντά σε σπίτια – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Έκανε… σαματά, ζήτησε και τα ρέστα… από τους αστυνομικούς – Επεισοδιακή σύλληψη

Τραγωδία με δύο νεκρούς στην εθνική οδό: Επί ένα χιλιόμετρο το ΙΧ της 70χρονης κινείτο ανάποδα στο δρόμο – Σοκαριστικές λεπτομέρειες

Πάτρα: Χαμός στην Αγ. Σοφίας, επιτέθηκαν σε κοπέλα και αστυνομικό ΦΩΤΟ

Δυτ. Ελλάδα: Απίστευτο περιστατικό – Ούρησε δημοσίως και ακολούθησε συμπλοκή!