Η Ευρώπη απαντά στην Starlink του Έλον Μασκ με σύμπραξη κορυφής στη δορυφορική βιομηχανία

23/10/2025 | 11:38

Η Airbus, η Thales και η Leonardo προχωρούν στη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής κοινοπραξίας για την ενοποίηση των δορυφορικών τους δραστηριοτήτων, με στόχο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι σε κολοσσούς όπως η Starlink του Έλον Μασκ.

Η συμφωνία, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2027, τελεί υπό την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών. Η νέα εταιρεία θα απασχολεί 25.000 εργαζόμενους και θα λειτουργεί υπό κοινό έλεγχο, με την Airbus να κατέχει το 35% και τις Thales και Leonardo από 32,5% καθεμία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η συνεργασία θα αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνέργειες, πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της.

Το εγχείρημα, γνωστό ως «Project Bromo», ακολουθεί το μοντέλο της επιτυχημένης ευρωπαϊκής κατασκευάστριας πυραύλων MBDA (ανήκει στις Airbus, Leonardo και BAE Systems) και στοχεύει στη διασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης στον διαστημικό τομέα.

Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από νέες εταιρείες που κατασκευάζουν μικρούς, φθηνούς δορυφόρους χαμηλής τροχιάς, οι οποίοι έχουν καταστήσει παρωχημένα τα παραδοσιακά συστήματα γεωστατικής τροχιάς.

Η ενοποίηση θεωρείται κομβική για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παρουσίας στη δορυφορική βιομηχανία και την εξασφάλιση τεχνολογικής ανεξαρτησίας σε μια εποχή που η αγορά κυριαρχείται από ιδιωτικούς παίκτες και ταχέως εξελισσόμενες τεχνολογίες χαμηλής τροχιάς.

protothema

Πάτρα: Νέος πρόεδρος στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ – Αλλαγή σκυτάλης μετά από χρόνια

Πάτρα: Θρήνος για 35χρονη από την Περιβόλα – Γέννησε το δεύτερο παιδάκι της και πέθανε 15 μέρες μετά!

Αχαΐα: Άφατη θλίψη για τον χαμό του Λευτέρη Σταυρόπουλου

Αναπάντητα ερωτήματα για τον χαμό της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα – “Έφυγε” την ώρα που θήλαζε το μωρό της ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε μεταφορέα με ΙΧ – Προσπάθησαν να εμβολίσουν την μοτοσικλέτα του και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν

Σοβαρό ατύχημα και χειρουργείο στο ΚΑΤ για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη – Αναρρώνει στο νοσοκομείο

Βαρύ πένθος για τον αιφνίδιο θάνατο της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα που μόλις είχε γεννήσει – Τα πιθανά αίτια, συγκλονίζει η μητέρα της

Κατάρρευσε το σημείο που είχε υποστεί καθίζηση στην “111” – Αδύνατη η οδική σύνδεση της Δίβρης με την Πάτρα (ΦΩΤΟ)