Η έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα: Η καταλυτική συνδρομή του ΤΕΕ

Σε ανακοίνωση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αναφέρονται τα εξής:

Η Δυτική Ελλάδα, για πολλά χρόνια ενεργειακά αποκομμένη από τον κεντρικό εθνικό αγωγό φυσικού αερίου, βρίσκεται πλέον σε φάση ουσιαστικής ενεργειακής αναβάθμισης. Η έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη του Πύργου και η πρόσφατη τροφοδότηση της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών με φυσικό αέριο αποτελούν σημαντικά ορόσημα που ανοίγουν νέους δρόμους ανάπτυξης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για την περιοχή.

Πίσω από αυτές τις εξελίξεις βρίσκεται μια πολυετής και επίμονη προσπάθεια που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, υπήρξε ο βασικός τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και καταλύτης στην υλοποίηση αυτής της ενεργειακής μετάβασης. Από το 2011, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, πρωτοστάτησε στην προώθηση και διεκδίκηση της άρσης της ενεργειακής απομόνωσης της περιοχής, υποστηρίζοντας με μελέτες και προτάσεις την εγκατάσταση αποκεντρωμένων δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συμβολή των προηγούμενων Προέδρων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, κ. Βασίλη Αιβαλή και κ. Θανάση Γιανναδάκη, που με όραμα και τεχνοκρατική επάρκεια έθεσαν τα θεμέλια και διατήρησαν ζωντανή τη διεκδίκηση αυτού του έργου, συντονίζοντας φορείς και διασφαλίζοντας την τεχνική αρτιότητα και βιωσιμότητα των λύσεων.

Παρά τη σημαντική αυτή συμβολή, θα ήταν ευχής έργο η ευρύτερη αναγνώριση και η στενότερη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τη Δυτική Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη εκδήλωση σύνδεσης του δικτύου φυσικού αερίου στη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, όπου το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας δεν είχε την εκπροσώπηση που αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο, αναδεικνύει την ανάγκη για ακόμα πιο ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ του συνόλου των φορέων της περιοχής.

Η Δυτική Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει εκτός του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου, γεγονός που δημιουργεί ανισότητες σε όρους ανταγωνισμού σε σχέση με τον ανατολικό άξονα της χώρας, όπου η σχέση κόστους-οφέλους για έργα αγωγών, όπως στην Καρδίτσα, τεκμηριώνεται και υλοποιείται. Η ενεργειακή ισονομία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισόρροπη ανάπτυξη και την ευημερία όλων των περιφερειών.

Η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης στη Δυτική Ελλάδα απαιτεί συνεργασία, διαφάνεια και σεβασμό στη γνώση και την εμπειρία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, με την επιστημονική του τεκμηρίωση και τον θεσμικό του ρόλο, παραμένει αρωγός και εγγυητής της ασφαλούς, βιώσιμης και αποτελεσματικής υλοποίησης των δικτύων φυσικού αερίου.

Τα επικίνδυνα λάθη που κάνουμε το καλοκαίρι όσοι έχουμε σκύλο

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών παρούσα στη Ναυτική Εβδομάδα

Δεν πέρασε η πρόταση μομφής στη Βουλγαρία – Επιβίωσε η κυβέρνηση Ζελιάσκοφ

ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ: Ξεκινούν οι εγγραφές στις Σχολές τη Δευτέρα 7 Ιουλίου

ΠΑΟΚ: Επιστροφή Τάισον και διπλή προπόνηση

Χριστιάνα Μπέτα για Νατάσα Θεοδωρίδου: «Είμαι περήφανη για τη μαμά μου»

Δύσκολη νύχτα με τη φωτιά στα Μεσοχώρια της Εύβοιας, κοντά σε σπίτια οι φλόγες

Μετακομίζει οριστικά στο Παγκρήτιο ο ΟΦΗ!