Η άγνωστη «μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης»

04/08/2022 | 18:47

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της επιτυχημένης δράσης του «Αθέατο Μουσείο», που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, φιλοξενεί ένα αναπάντεχο εύρημα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την κατάρρευση του μετώπου και την Καταστροφή του μικρασιατικού ελληνισμού, παρουσιάζεται μια μαρμάρινη κεφαλή παιδιού που ήταν αρχικά εκτεθειμένη στο αρχαιολογικό Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, το οποίο κάηκε ολοσχερώς μαζί με την πόλη.

Το γλυπτό ανασύρθηκε από τις στάχτες του Μουσείου, εστάλη στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα και δωρίθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον Αύγουστο του 1926. Η μαρμάρινη κεφαλή, που διατηρεί εμφανή τα ίχνη από τη φωτιά, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην καρδιά του Μουσείου («Αίθουσα του Βωμού»/αίθουσα 34), από την Τρίτη 2 Αυγούστου ως την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.

Στις 14 Αυγούστου, στις 4 και 18 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 10 και 17 Αυγούστου και στις 7 και 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για τις ανασκαφές των Ελλήνων αρχαιολόγων στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης, τη δημιουργία αρχαιολογικών αποθηκών και Μουσείων, αλλά και για την τύχη των σπουδαίων Συλλογών στις μέρες της Καταστροφής. Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144889, 2132144838.

Σημειώνεται ότι φέτος το «Αθέατο Μουσείο» είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μέσα από 23 θαυμάσια αντικείμενα, η δράση προσκαλεί όλους στην παρουσίαση σπάνιων και άγνωστων αρχαιοτήτων από τη Μικρά Ασία, που αναδύονται από τις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 

ΑΜΠΕ

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ένας νεκρός από το τροχαίο στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας – Δύο σοβαρά τραυματίες – Μικροεπεισόδια στο σημείο – ΦΩΤΟ

Οι “έξυπνες” κάμερες μπήκαν και στην Πάτρα – Σε ποια σημεία θα μας καταγράφουν

Πάτρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στο μπλόκο της Περιμετρικής-Οι αγρότες παρέδωσαν δύο λωρίδες μετά από συμφωνία μα την Αστυνομία-Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κλειστή η Περιμετρική μέσα στις γιορτές από τους αγρότες – Έπεται κυκλοφοριακή κατάρρευση στην Πάτρα!

Ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα για την παχυσαρκία με 30.000 δικαιούχους – Ποιοι θα λάβουν σήμερα και αύριο SMS

Πάτρα: ΙΧ “καρφώθηκε” σε πινακίδα εμπορικού κέντρου (ΦΩΤΟ)

Αγρίνιο: Σμπαράλια έγινε αυτοκίνητο μετά από τροχαίο με εγκλωβισμό του οδηγού (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: “Τρίτωσε” το κακό το βράδυ των Χριστουγέννων! Τροχαίο στην Οβρυά – Στο Νοσοκομείο παιδάκι (ΦΩΤΟ)