Η Αυστραλία αναστέλλει τη λειτουργία της πρεσβεία της στην Τεχεράνη

20/06/2025 | 07:53

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη λειτουργία της πρεσβείας της στην Τεχεράνη, επικαλούμενη το «επιδεινούμενο περιβάλλον ασφαλείας», καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τα πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν κι ο πόλεμος που διαρκεί μια εβδομάδα δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως μπορεί να αποκλιμακωθεί ή να τερματιστεί.

Το Ισραήλ διεξάγει σαρωτικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ιράν από την περασμένη Παρασκευή 13η Ιουνίου. Λέει πως πρόκειται για «προληπτικές» επιχειρήσεις ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν, που αρνείται επί δεκαετίες ότι έχει τέτοια πρόθεση, ανταποδίδει με ομοβροντίες πυραύλων και drones.

«Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έδωσε οδηγία να αποχωρήσουν όλοι οι αυστραλιανοί διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους (…) λόγω του επιδεινούμενου περιβάλλοντος ασφαλείας στο Ιράν», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ σε ανακοίνωσή της.

Αναπτύχθηκε προξενικό προσωπικό στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, ιδίως σε συνοριακές διελεύσεις, για να βοηθά Αυστραλούς που θέλουν να φύγουν από το Ιράν, πρόσθεσε η κυρία Γουόνγκ.

«Παραμένουμε σε στενή επαφή με άλλες χώρες εταίρους μας. Σε αυτό το στάδιο, η δυνατότητά μας να προσφέρουμε προξενικές υπηρεσίες είναι εξαιρετικά περιορισμένες λόγω της κατάστασης επί του πεδίου. Ο εναέριος χώρος παραμένει κλειστός», θύμισε.

Ο πρεσβευτής της χώρας στο Ιράν, ο Ίαν Μακόνβιλ, θα παραμείνει στην περιοχή για να συντονίζει την αντίδραση της χώρας, ανέφερε ακόμη η υπουργός Εξωτερικών.

Πάνω από 1.500 υπήκοοι της Αυστραλίας και συγγενικά τους πρόσωπα στο Ιράν έχουν ζητήσει βοήθεια του κράτους της Ωκεανίας για να φύγουν από την Ισλαμική Δημοκρατία, κατά επίσημα δεδομένα στην Καμπέρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού

Η ευγνωμοσύνη δεν σημαίνει συμφιλίωση με το κακό

Συνάντηση εργασίας Ανδρέα Κατσανιώτη με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια

Αστερίξ και Οβελίξ: Ο Αγώνας των Αρχηγών

Πάτρα: «Έφυγε» ξαφνικά ο Γιώργος Νίκας – Το Σάββατο πάντρευε τον γιο του

«Το Ισραήλ μπορεί και να χτυπήσει μόνο του το Φορντό»

Απολογούνται 13 οπαδοί της ΑΕΚ για επτά κακουργήματα και δέκα πλημμελήματα

Νέα πτωτική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο