“Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821” – Εκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη

03/11/2021 | 16:20

“Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 – Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών” είναι ο τίτλος της έκθεσης με την οποία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821.

Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου και θα φιλοξενείται στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Περιλαμβάνει υλικό το οποίο βρίσκεται στη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και  απαρτίζεται από πίνακες ζωγραφικής, πορτραίτα αγωνιστών, γκραβούρες,  αρχειακό υλικό που αφορά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και βιβλία (λευκώματα, απομνημονεύματα αγωνιστών), με  έμφαση κυρίως στην τοπική εκδοτική παραγωγή. 

Με αφορμή την πραγματοποίηση της έκθεσης η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη επισημαίνει: «Προχωράμε προς την ολοκλήρωση των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Πατρέων με την έκθεση “Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821. Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και την Όπερα «Μάρκος Μπότσαρης»  του Παύλου Καρρέρ στις 13 και 15 Δεκεμβρίου 2021 στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η Ελληνική Επανάσταση μας διδάσκει πως τίποτε δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Επιβεβαιώνεται ο αναντικατάστατος ρόλος του αγώνα, στο να προχωρήσει μπροστά η κοινωνία. Σαν κόκκινη γραμμή σε όλα τα σπουδαία ιστορικά γεγονότα όπως είναι η Επανάσταση του 1821, η Αντιφασιστική πάλη των λαών, το κεντρικό συμπέρασμα που τα διαπερνά είναι ότι τίποτε δεν μένει στατικό και αναλλοίωτο. Η κοινωνία εξελίσσεται προς τα εμπρός και θα εξελίσσεται μέχρι οι λαοί να ελευθερωθούν οριστικά από την εκμετάλλευση, την φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους. Μέχρι να γίνουν οι ίδιοι αφέντες στον τόπο τους και στον πλούτο που παράγουν». 

Με αφορμή την πραγματοποίηση της έκθεσης, έχει ξεκινήσει ήδη η ανάρτηση σε κομβικά σημεία της πόλης, ψηφιακά ανατυπωμένου υλικού έργων τα οποία  περιλαμβάνονται σε αυτή.

Την Οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός.

 

Μητσοτάκης: Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Απαιτείται αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία

Τηλεόραση: Οι αθλητικές μεταδόσεις της Κυριακής

Το νουά της γιαγιάς Ελένης

20 χρόνια Athens Pride – Βίντεο και φωτογραφίες

Παύλος Πολάκης: Βολές στον Τεμπονέρα

Αυτός είναι ο δράστης της δολοφονίας βουλευτού των Δημοκρατικών και του συζύγου της στη Μινεσότα

Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά – Ένα την ημέρα αρκεί

Βίντεο-ντοκουμέντο από την άγρια καταδίωξη στο Χαϊδάρι: Η στιγμή που το ΙΧ γκρεμίζει τη μηχανή, αφού οι επιβάτες της τον πυροβόλησαν