Η ΑΑΔΕ ψάχνει φορολογούμενους για να τους επιστρέψει 173 εκατ. ευρώ και δεν τους βρίσκει

19/09/2024 | 17:02

Σε αναζήτηση 212.000 φορολογουμένων βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να τους επιστρέψει 173 εκατ. ευρώ αλλά… δεν τους βρίσκει.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να αποδώσει σε φορολογούμενους τα ποσά από επιστροφές φόρων λόγω εξωγενών παραγόντων όπως η μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων έχει φθάσει στα 605 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 233 εκατ. ευρώ προκύπτουν από επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 372 εκατ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αφού δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης ΑΦΕΚ.

Εκ των 233 εκατ. ευρώ, τα 173 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να επιστραφούν, όπως προαναφέρθηκε, ενώ το πραγματικό ποσό που έχει ξεπεράσει το όριο των 90 ημερών ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα η ΑΑΔΕ έχει πατήσει γκάζι στις διαδικασίες επιστροφής τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΦΠΑ μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο των επιστροφών χάρη στη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων, ενώ υποστηρίζεται ότι θα μειωθεί και το ποσό των αζήτητων επιστροφών φόρων, καθώς και των εικονικών ποσών.

Ώθηση σε αυτό αναμένεται να δώσει και η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ η οποία θα περιορίσει από τις αρχές του έτους τις πιθανότητες φοροδιαφυγής.

Επιπλέον από φέτος, η ΑΑΔΕ για να αποφύγει την συσσώρευση ποσών στα αζήτητα, όρισε ως υποχρεωτική τη δήλωση IBAN πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους για τους οποίους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: Επίθεση με μπογιές και στο γραφείο του αχαιού βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη

Πάτρα: Σφράγισμα 30 ημερών σε κατάστημα – Βρέθηκε ανήλικη μαζί με την ενήλικη αδερφή της, τι υποστηρίζει η μητέρα τους – ΕΓΓΡΑΦΑ