Γλυπτά του Παρθενώνα: Νέα παρέμβαση υπέρ της επιστροφής του από κορυφαίο Βρετανό πολιτικό

15/12/2023 | 13:26

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέφουν στην Ελλάδα ως εφάπαξ δώρο στην Ελλάδα από την Βρετανία , αλλά και ως μέρος και υπό τον όρο μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής συνεργασίας», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης και διπλωμάτης, Λόρδος Φρόστ. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Guardian, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για τη δημιουργία στενότερων διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ουσιαστικά ο Ντέιβιντ Φροστ ζήτησε μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας που θα σταματούσε τη μακροχρόνια διαμάχη, περιλαμβάνοντας μια συνεργατική εκστρατεία για να ενθαρρύνει άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, που έχουν επίσης μέρη από τα γλυπτά , να τα επιστρέψουν στην χώρα μας .

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών, με αντικείμενα από ελληνικά μουσεία να πηγαίνουν στη Βρετανία, καθώς και στενότερους πολιτιστικούς δεσμούς.

«Η προσωπική μου άποψη για αυτό είναι ότι είναι ώρα για μια μεγαλειώδη χειρονομία και μόνο η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να την κάνει.

«Μια τέτοια συνεργασία θα έπρεπε να παραμερίσει οριστικά για τα καλά τα δικαιώματα και τα λάθη της μεμονωμένης εξαγοράς», είπε ο Φροστ. «Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι δεν αποτελεί προηγούμενο για αιτήματα αποκατάστασης για οποιοδήποτε άλλο μουσειακό έκθεμα» , όπως τα χάλκινα αντικείμενα του Μπενίν από τη Νιγηρία, τα οποία επίσης έχουν ζητηθεί πίσω.

Αχαΐα: Αγωνία για πεζοπόρο που χάθηκε στο Δάσος της Αροάνιας – Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του

Αστυνομικές ειδήσεις από Δυτ. Ελλάδα

Πώς δρούσαν οι δύο εγκληματικές ομάδες που έκαναν επιθέσεις με οπαδικά κίνητρα 

Μετά την Συγκέντρωση…

Το ιδιαίτερο σύστημα ψύξης του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο: Σαν να λιώνει καθημερινά 13.000 τόνους πάγου

Νεκρός με τραύμα από πυροβολισμό πρώην αυτοδιοικητικός

«Έφυγε» ο Μπερνάρ Λακόμπ

Πόλεμος Ισραήλ – Ιράν: Ένα θαύμα εν μέσω βομβαρδισμών – Τρίδυμα γεννήθηκαν σε υπόγειο ισραηλινό νοσοκομείο