Γλυπτά Παρθενώνα: Άλλαξαν στάση μέχρι και οι Times!

12/01/2022 | 12:17

Οι Times του Λονδίνου μπορεί να αποκαλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως Ελγίνεια αλλά στο κύριο άρθρο τους παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της επιστροφής στους στην Ελλάδα. Και σημειώνουν ότι ενώ πάντα στήριζαν την Βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο, τώρα οι συνθήκες άλλαξαν. 

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι υπέροχα στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και της κίνησης. Εκατομμύρια έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα και τους τελευταίους δύο αιώνες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ένα από τα ομορφότερα εκθέματά του», γράφουν μεταξύ άλλων οι Times.

Και συνεχίζουν: «Για πάνω από 50 χρόνια καλλιτέχνες και πολιτικοί επιχειρηματολογούσαν λέγοντας ότι έργα τέχνης τόσο σημαντικά για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το Μουσείο αλλά και η Βρετανική κυβέρνηση υποστηριζόμενα από τους Times, αντιστάθηκαν στην πίεση αυτή. Αλλά τώρα οι συνθήκες άλλαξαν. Τα Γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Πρέπει τώρα να επιστραφούν».

Το άρθρο εξηγεί ότι το άμεσο προηγούμενο είναι η συμφωνία της Ιταλίας να δανείσει στην Ελλάδα ένα μαρμάρινο θραύσμα της θεάς Άρτεμης το οποίο είχε κλαπεί όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Πάτρα: Από θαύμα σώθηκε νεαρός οδηγός πολυτελούς ΙΧ – Γιος πολιτευτή (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκάρει ο ξαφνικός θάνατος 40χρονου επαγγελματία – Στην Πάτρα για νεκροψία η σορός

Αγρότες: Συμπλοκές, ξύλο και δακρυγόνα στο μπλόκο του Κιάτου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τροχαίο στην Παραλία Πατρών – ΙΧ “καρφώθηκε” σε φορτηγό, τραυματίστηκε έγκυος (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία με μία νεκρή στην Κέρκυρα: Μητέρα και κόρη έπεσαν με το αυτοκίνητό τους σε ποτάμι (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Φούντωσε αυτοκίνητο προπονητή πυγμαχίας-Ήταν σταθμευμένο και καταστράφηκε ολοσχερώς

Πάτρα: Άγριος ξυλοδαρμός ντελιβερά από τουλάχιστον τέσσερα άτομα – Αποπειράθηκαν να τον ληστέψουν, άμεσες συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ

Αχαΐα: Ανήλικη βρέθηκε αναίσθητη μετά από κατανάλωση αλκοόλ – Δύο συλλήψεις από την Αστυνομία