Γκιλφόιλ: Σοβαρά ζητήματα στρατηγικής στο ΝΑΤΟ λόγω των S-400 της Τουρκίας – Αποκλείστηκε λόγω των επιλογών της, είπε για τα F-35

09/07/2025 | 20:25

Για την στρατηγική σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και το κλίμα στα ελληνοτουρκικά μίλησε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην γερουσία για την επικύρωση της υποψηφιότητάς της για τη θέσει της πρέσβεως των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Μετά την εισήγησή της κατά την οποία η κυρία Γκιλφόιλ μίλησε για τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας αλλά και τις διμερείς σχέσεις κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις γερουσιαστών. Αυτές επικεντρώθηκαν στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, στα F-35 αλλά και στον ρόλο της Ρωσίας.

Όπως είπε, «η Τουρκία έχει επιλέξει να προχωρήσει με τη Ρωσία σε αντιπυραυλικά συστήματα S-400, και αυτό εγείρει σοβαρά ζητήματα ευθυγράμμισης με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ» συμπληρώνοντας πως «οι σύμμαχοί μας πρέπει να συντονίζονται με τις ανάγκες της Συμμαχίας». Σημείωσε ότι η δική της προσέγγιση θα εστιάσει στη σταθερότητα και την ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών στην περιοχή.

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναφέρθηκε επίσης στο κρίσιμο θέμα της ενδεχόμενης επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, λέγοντας ότι η γειτονική χώρα έχει αποκλειστεί λόγω των δικών της επιλογών.

protothema.gr

Πάτρα: Φωτιά στο ΓΝ “Άγιος Ανδρέας” – Η αστυνομία σταμάτησε άνδρα που ήθελε να δει τον πατέρα του – 58 ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες κλινικές – Έκτακτη οδηγία να μείνουν στα σπίτια τους έλαβαν κάτοικοι της περιοχής λόγω του πυκνού καπνού- Νέες ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Τροχαίο ατύχημα στην Εθνική Οδό – Τραυματίστηκε σοβαρά δικυκλιστής (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: «Έφυγε» η γιατρός Λίλιαν Κωστοπούλου

Πάτρα – Φωτιά στο ΓΝ “Άγιος Ανδρέας”: Συγκλονιστικές εικόνες με τους εθελεντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να απομακρύνουν τους ασθενείς από τις κλινικές – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Αυτοκίνητο έπεσε σε τζαμαρία σούπερ μάρκετ (ΦΩΤΟ)

Παρουσία Μητσοτάκη τα εγκαίνια της Πατρών-Πύργου την Πέμπτη – Το πρόγραμμα

Πραγματική κόλαση στην Πάτρα: Χωρίς ρεύμα η μισή πόλη με 42 βαθμούς!

Σταθμευμένα οχήματα άρπαξαν φωτιά στα Σελιανίτικα – ΦΩΤΟ & BINTEO