Για την έλλειψη υποδομών υποστήριξης για ΑμεΑ στους πανεπιστημιακούς χώρους μίλησε στο MEGA ο φοιτητής Γιώργος Τριανταφύλλου.
«Έφτασα στα όριά μου από την πραγματικότητα. Έπρεπε να έρθω στη δύσκολη θέση και να μιλήσω ανοιχτά για τις ελλείψεις που προέρχονται από το εκπαιδευτικό σύστημα και φαίνονται από την αδυναμία των εκπαιδευτικών, λόγω της μη γνώσης ή της πίεσης που δέχονται, που βγαίνει πάνω στους φοιτητές κι ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που στενοχωρούν και τις δύο πλευρές και πρέπει να βρούμε μία λύση», είπε αρχικά.
Ο φοιτητής βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, κάτι που έχει επικοινωνήσει με τους καθηγητές του στο πανεπιστήμιο.
«Ο σωστός όρος είναι νευροδιαφορετικός, γιατί η αναπηρία είναι κοινωνικά κατασκευασμένη. Δεν σημαίνει ότι τα αυτιστικά άτομα έχουν πρόβλημα, έχουν τις δικές τους συνθήκες να εκπαιδευτούν».
«Ονειρευόμουν μία φανταστική ζωή όταν ήρθα να σπουδάσω κι όλα έγιναν χειρότερα. Ένιωσα καταστροφή. Ο ξαφνικός ήχος δημιουργεί ένα σοκ στον εγκέφαλο ενός αυτιστικού ατόμου και υπάρχει αποδιοργάνωση. Ο καθηγητής ακούγοντας τον ήχο του παραθύρου που έκλεισα, ξεφύσηξε. Όταν ξεφύσηξε ένιωσα σαν να βλέπω ένα άτομο που πάει να ανέβει τη σκάλα και ξεφυσάει».
«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος χρησιμοποίησε παραδείγματα που δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον 21ο αιώνα για τα άτομα με αναπηρίες, φράσεις που ήταν απαράδεκτες και προσβλητικότατες»
Όπως είπε, πολλοί ήταν εκείνοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, ενώ για τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Παιδείας είπε πως ήταν συγκινητική.
«Επειδή τείνω προς την αριστερά, ήμουν σε φάση ‘τι να πω με έναν δεξιό;’ αλλά ο υφυπουργός μου φάνηκε γατόνι. Μου είπε ότι το ιέμα μου και το θέμα της ισότιμης πρόσβασης θα τεθεί στη σύνοδο των πρυτάνεων».
«Τα αυτιστικά άτομα, αν τους δοθούν οι συνθήκες, μπορούν να διαπρέψουν κι αυτό θέλουμε τώρα», είπε.