Στο πρόσωπο του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου του τμήματος Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή έχει καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την υποψηφιότητα για το Δήμο της Πάτρας. Ωστόσο μόνο στρωμένος με …ροδοπέλατα δεν είναι ο δρόμος προς την τελική απόφαση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και στην ΡΑΠ -τη δημοτική παράταξη που στηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές- αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να μην είναι διόλου εύκολη υπόθεση η ανακοίνωση της υποψηφιότητας.
Όπως έχει επισημάνει σε προηγούμενα ρεπορτάζ το tempo24 στο εσωκομματικό πεδίο έχουν εμφανιστεί διάφορες τάσεις, αναφορικά με το πώς θα κινηθεί το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συγκεκριμένα τρεις είναι οι κυρίαρχες απόψεις.
Η πρώτη επιδιώκει τη συνεργασία δημοτικών παρατάξεων (ήδη έχουν γίνει συζητήσεις με τις παρατάξεις του πρώην Δημάρχου Γιάννη Δημαρά, του Νίκου Τζανάκου, του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα).
Η δεύτερη τάση επιθυμεί με καθαρά αυτοδιοικητικό πρόσωπο να εμφανιστεί στην αναμέτρηση του Μαΐου η ΡΑΠ και κατ’ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην αναζητεί…σωτήρες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ορισμένοι. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ουρανία Μπίρμπα , που αποδείχθηκε, διαδεχόμενη στην κεφαλή της παράταξης τον Κώστα Σπαρτινό, ιδιαίτερα δραστήρια, θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει και αποκλεισμό συνεργασιών με άλλες παρατάξεις.
Ακούστηκε και μια ακόμη πρόταση , για στήριξη του Κώστα Πελετίδη , αλλά δεν της δόθηκε καν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Η τρίτη πρόταση θέλει τον Βασίλη Αϊβαλή, που δεν προέρχεται από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ως ιδανικό για να διεμβολίσει τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Ωστόσο και αυτή η λύση προσκρούει σε αντιδράσεις , κινούμενες στην λογική ότι αναδεικνύεται η αδυναμία του κόμματος να στηρίξει «δικό» της υποψήφιο.
Πάντως μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δείχνει να είναι το φαβορί, αν και ο ίδιος προς το παρόν διστάζει , αναλογιζόμενος ενδεχόμενη δυσφορία που μπορεί να προκληθεί στον πολιτικό του χώρο.
Το σίγουρο είναι πάντως πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και κάθε μέρα που περνά πλησιάζουμε περισσότερο στον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ι. ΒΟΥΛΔΗΣ