Γιατί η συντήρηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στοιχίζει λιγότερο από αυτήν ενός συμβατικού

09/09/2024 | 22:27

Η συντήρηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στοιχίζει λιγότερο από αυτήν ενός συμβατικού. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν λιγότερα κινούμενα μέρη σε σύγκριση με ένα αυτοκίνητο που φέρει κινητήρα εσωτερικής καύσης, αλλά και με την ανάκτηση ενέργειας να μειώνει σημαντικά τις φθορές στα φρένα.

Πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα από την epyx, την εταιρεία που διαχειρίζεται τις διαδικασίες σέρβις, συντήρησης και επισκευής για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια αυτοκίνητα και φορτηγά, αποκαλύπτει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν λιγότερες παρουσίες στα συνεργεία από τα αντίστοιχα συμβατικά, αλλά και ότι η συντήρησή τους είναι σημαντικά φθηνότερη.

Όσον αφορά τις επισκέψεις στα συνεργεία τα ηλεκτρικά οχήματα πήγαν 3,67 φορές κατά μέσο όρο σε τρία χρόνια, σε σύγκριση με 3,99 φορές για τα υβριδικά οχήματα και 4,05 φορές για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Σύμφωνα με την epyx, η οποία έχει πλέον πάνω από 400.000 EV στη βάση δεδομένων της, η μέση δαπάνη για σέρβις, συντήρηση και επισκευή για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατά το πρώτο έτος του είναι 167 ευρώ σε σύγκριση με 231 ευρώ για ένα υβριδικό και 236 ευρώ για όχημα ICE. Στο δεύτερο έτος τα ποσά για σέρβις αυξάνονται σε 206 ευρώ για ένα EV έναντι 315 ευρώ για ένα υβριδικό και 344 ευρώ για το ICE. Στο τρίτο έτος η κατάσταση παραμένει σχεδόν παρόμοια με μέσο κόστος για ένα EV στα 262 ευρώ, έναντι 404 ευρώ για ένα υβριδικό και 476 ευρώ για ένα αυτοκίνητο ICE.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα χιλιόμετρα για τα EV είναι σχεδόν ίδια με τα χιλιόμετρα των αυτοκινήτων ICE, αν και τα υβριδικά στις διάφορες μετρήσεις είχαν διανύσει περίπου 20% μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις. Αυτό ίσως να αύξησε την τιμή των σέρβις, η οποία μπορεί να οφείλεται σε υψηλότερη δαπάνη ελαστικών και αντικατάσταση του συστήματος φρένων.

ertnews.gr

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Επίθεση με μπογιές και στο γραφείο του αχαιού βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη