Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, καθώς η διαφωνία για την έκταση της ισραηλινής αποχώρησης απειλεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια για μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Το Σάββατο, 17 άμαχοι σκοτώθηκαν από πυρά κοντά σε σημείο διανομής βοήθειας στη Ράφα, ενώ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι οι συνομιλίες στο Κατάρ έχουν περιέλθει σε στασιμότητα.
Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, το Ισραήλ αποδέχθηκε πρόταση του Κατάρ για συμφωνία 60 ημερών κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, ωστόσο «η Χαμάς την απέρριψε».
Ο ίδιος δήλωσε ότι «το Ισραήλ και η Χαμάς θα συζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με τους στόχους του Ισραήλ για την επιχείρησή του», στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας.
Επισήμανε ακόμη ότι «το Ισραήλ έχει δείξει ευελιξία στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Ντόχα», κατηγορώντας τη Χαμάς ότι «υιοθέτησε θέσεις που εμπόδισαν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων».
Οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών βρίσκονται στο Κατάρ εδώ και μία εβδομάδα, προσπαθώντας να καταλήξουν σε συμφωνία που προβλέπει σταδιακή απελευθέρωση ομήρων, αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων και συζητήσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φιλοξένησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα, είχε δηλώσει ότι «ελπίζει σε συμφωνία σύντομα».
Ωστόσο, όπως μεταφέρουν Παλαιστινιακές και Ισραηλινές πηγές, παραμένουν «άλυτα παλιά ζητήματα».
Παλαιστινιακή πηγή αποκάλυψε ότι η Χαμάς απέρριψε χάρτες απόσυρσης που πρότεινε το Ισραήλ και οι οποίοι θα διατηρούσαν περίπου το 40% της Λωρίδας της Γάζας υπό ισραηλινό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων όλης της νότιας περιοχής της Ράφα και επιπλέον περιοχών στη βόρεια και ανατολική Γάζα.
Δύο Ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι η Χαμάς επιθυμεί το Ισραήλ να επιστρέψει στις γραμμές που κατείχε κατά την προηγούμενη εκεχειρία, πριν την επανέναρξη της επίθεσης τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πηγή, «ζητήματα σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια και εγγυήσεις για τον τερματισμό του πολέμου» αποτελούν επίσης εμπόδιο, προσθέτοντας ότι η κρίση «θα μπορούσε να επιλυθεί με μεγαλύτερη αμερικανική παρέμβαση».
Η Χαμάς επιμένει εδώ και καιρό ότι θα απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία για οριστικό τερματισμό του πολέμου.
Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ επιμένει ότι οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν μόνο όταν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και διαλυθεί πλήρως η Χαμάς ως στρατιωτική δύναμη και διοικητική αρχή στη Γάζα.
Το Σάββατο, 17 άτομα που προσπαθούσαν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια σκοτώθηκαν όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στη Ράφα, στο πιο πρόσφατο περιστατικό μαζικού πυροβολισμού γύρω από το νέο σύστημα διανομής τροφίμων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 798 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί προσπαθώντας να πάρουν φαγητό μέσα σε έξι εβδομάδες.
Μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters περιέγραψαν φρικτές σκηνές με ανθρώπους να πυροβολούνται στο κεφάλι και στο σώμα. Το Reuters είδε πτώματα τυλιγμένα σε λευκά σάβανα στο νοσοκομείο Νάσερ, με συγγενείς να θρηνούν.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι στρατιώτες του «πυροβόλησαν προειδοποιητικά», ενώ η εσωτερική έρευνα «δεν εντόπισε αποδείξεις ότι τραυματίστηκε κανείς από τα πυρά τους».
Μετά την άρση του ολικού αποκλεισμού εισαγωγής αγαθών στη Γάζα στα τέλη Μαΐου, το Ισραήλ εφάρμοσε νέο σύστημα διανομής βοήθειας υπό την προστασία Ισραηλινών στρατευμάτων και την οργάνωση μιας ομάδας με στήριξη των ΗΠΑ.
Ο ΟΗΕ έχει απορρίψει αυτό το σύστημα ως επικίνδυνο και αντίθετο στις αρχές της ουδετερότητας, ενώ το Ισραήλ υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η εκτροπή βοήθειας από ένοπλους.