Υλικά (για 4 μερίδες):
- 1 κιλό ολόκληρες γαρίδες, καλά πλυμένες
- 50 γρ. φυτικό βούτυρο και 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κλωναράκι άνηθο, χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
- 1/2 λεμόνι (χυμός)
- 2 κ.σ. λευκό κρασί
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τις γαρίδες. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον άνηθο και στύβουμε το λεμόνι. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο–βούτυρο στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί μέχρι να γυαλίσει — δεν θέλουμε να καπνίσει.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το σοτάρουμε πολύ σύντομα (20–30 δευτερόλεπτα) μέχρι να αρωματιστεί, προσοχή να μην καεί.
Βάζουμε τις πλυμένες γαρίδες στην κατσαρόλα, να σοταριστούν.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε να αχνιστούν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 12–15 λεπτά συνολικά (ανάλογα με το μέγεθος).
Οι γαρίδες πρέπει να έχουν γίνει ροζ και η σάρκα να είναι συμπαγής αλλά όχι σκληρή. Αν χρησιμοποιούμε πολύ μικρές γαρίδες ο χρόνος θα είναι μικρότερος.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τον άνηθο, ανακινώντας την κατσαρόλα ή ανακατεύοντας απαλά για 1–2 λεπτά ώστε να ενωθούν τα αρώματα. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε αμέσως τις γαρίδες ζεστές, σε βαθύ πιάτο με λίγη από τη σάλτσα τους.
