Γαλλία: Αυξάνεται το κόστος δανεισμού – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

13/10/2024 | 21:17

Ο προϋπολογισμός που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία δεν κατάφερε να αμβλύνει τις ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, αλλά και για την πολιτική αβεβαιότητα. Η ρευστότητα που επικρατεί έχει ανεβάσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, με τους διαχειριστές κεφαλαίων ομολόγων να εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων θα αυξηθούν περαιτέρω.

Την Πέμπτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αποκάλυψε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων 60 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι «η αξιοπιστία της γαλλικής υπογραφής πρέπει να διατηρηθεί». Το έλλειμμα της Γαλλίας εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ,  υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο της, ενώ η συνολική επιβάρυνση του χρέους της στο ΑΕΠ είναι η τρίτη χειρότερη στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα και την Ιταλία.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για το υψηλό χρέος της Γαλλίας συνέβαλαν σε ένα ξεπούλημα του μακροπρόθεσμου χρέους της Γαλλίας φέτος, που ανέβασε την απόδοση του 10ετούς τίτλου σε περισσότερο από 3%, πάνω από την αντίστοιχη της Ισπανίας, για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση του 2008.

Το επιπλέον επιτόκιο που ζητούν οι επενδυτές της σε σύγκριση με τη Γερμανία, το σημείο αναφοράς της Ευρωζώνης, είναι στις 0,77 ποσοστιαίες μονάδες, κοντά στο υψηλό 12 ετών που σημειώθηκε πριν από τις βουλευτικές εκλογές του τρέχοντος καλοκαιριού.

Κι όπως έγραψε πρόσφατα ο Economist, «το κόστος δανεισμού της Γαλλίας είναι πλέον πολύ υψηλότερο από τα επίπεδα της Πορτογαλίας και πιο κοντά σε αυτό της Ελλάδας και της Ιταλίας από ό,τι στη Γερμανία».

Ειδικότερα, η απόδοση του γαλλικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,042% και του ελληνικού τίτλου στο 3,270%.

Πότε δανείζεται φθηνότερα η Ελλάδα

Η διαφορά μεταξύ των δύο ομολόγων είναι στις 22 μονάδες βάσης, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σε ομόλογα μικρότερης διάρκειας η χώρας μας δανείζεται πλέον φθηνότερα από τη Γαλλία.  Για παράδειγμα, η απόδοση του ελληνικού 2ετούς (του ομολόγου που είναι πιο ευαίσθητο στη νομισματική πολιτική) είναι στο 2,241% και το αντίστοιχου γαλλικού στο 2,416%.

Εκτός από το διετές, η Ελλάδα έχει μικρότερες αποδόσεις στα ομόλογα διάρκειας 3,4, και 5 ετών.

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί ομολογιούχοι ξύνουν τα κεφάλια τους», δήλωσε στους Financial Times, ο Kevin Thozet, μέλος της επενδυτικής επιτροπής στη γαλλική διαχείριση κεφαλαίων Carmignac, δείχνοντας τις «γενναιόδωρες» υποθέσεις του προϋπολογισμού σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη παραγωγικότητας.

Τόνισε επίσης τον πολιτικό κίνδυνο που ενέχει η ψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς το κοινοβούλιο θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση του Μπαρνιέ, καθώς και την ανάγκη για σταθερές οικονομικές επιδόσεις τους επόμενους μήνες, εάν το Παρίσι επιθυμεί να εκπληρώσει τις προβλέψεις ανάπτυξης.

«Αν ένα από αυτά τα κομμάτια του παζλ κινούνταν προς τη λάθος κατεύθυνση, αυτό θα μπορούσε να μετακινήσει αυτά τα spreads ψηλότερα», είπε ο Thozet.

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Καρναβαλικός «πυρετός» συνεπήρε Πατρινούς και επισκέπτες στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ)

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών