Φονικές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και φιλοϊρανών παραστρατιωτικών στη Βαγδάτη – ένας νεκρός, εννέα τραυματίες

27/07/2025 | 23:25

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν το Σάββατο (27.07.2025) στη Βαγδάτη στο Ιράκ, σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μαχητών παραστρατιωτικής οργάνωσης που συνδέεται με το Ιράν. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Ιράκ, 14 άτομα συνελήφθησαν.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στη συνοικία Καρχ της πρωτεύουσας του Ιράκ, όταν μαχητές των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) εισέβαλαν σε κτίριο του υπουργείου Γεωργίας, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του νέου διευθυντή του, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι PMF (στα αραβικά Χασντ-αλ-Σάαμπι) είναι συνασπισμός κυρίως σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, ενταγμένων επισήμως στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Αρκετές ταξιαρχίες τους διατηρούν στενές σχέσεις με την Τεχεράνη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι μαχητές προκάλεσαν αναστάτωση στους εργαζόμενους, οι οποίοι κάλεσαν αμέσως την αστυνομία. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και υπάλληλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι οι εισβολείς επιδίωκαν να εμποδίσουν την αντικατάσταση του προηγούμενου διευθυντή.

Η Διοίκηση Κοινών Επιχειρήσεων, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, επιβεβαίωσε ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη των PMF και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Οι άνδρες που συνελήφθησαν ανήκουν στις ταξιαρχίες 45 και 46, οι οποίες συνδέονται με την Κατάιμπ Χεζμπολάχ, ένοπλη φιλοϊρανική οργάνωση που δρα στο Ιράκ.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός διέταξε τη σύσταση επιτροπής διερεύνησης για τα αίτια του επεισοδίου.

ΠΗΓΗ

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Κακοκαιρία στην Πάτρα: Απόκοσμες εικόνες στην παραλιακή του Ρίου – Η θάλασσα “μπήκε” στα σπίτια – Πλημμύρα στην Πλαζ ΦΩΤΟ

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Άγιο είχαν οι νεαροί που τούμπαρε το ΙΧ τους τα ξημερώματα στην Ακτή Δυμαίων -ΦΩΤΟ

Πάτρα: Ένας στη φυλακή, τρεις ελεύθεροι με όρους για τον θάνατο του 30χρονου Κώστα Μπασιλάρη

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: Παραδόθηκε 5ος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό  του 30χρονου στο “Αβαντάζ”

Πάτρα: Απολογούνται οι κατηγορούμενοι για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 30χρονου Κώστα-Έκλεισαν τη Γούναρη συγγενείς και φίλοι του-Συνθήματα και λουλούδια στο κέντρο που έγινε ο φόνος-ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ