Φιντάν: Η Τουρκία θα φιλοξενήσει Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώνονται στο πλαίσιο της εκεχειρίας

02/02/2025 | 21:49

Διήμερη επίσκεψη στο Ντόχα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία, Χακάν Φιντάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Κατάρ, Μοχάμαντ μπιν Αμπτουραχμάν αλ Θάνι.

Ερωτηθείς, μετά τη συνάντηση, σχετικά με το θέμα της μη παραμονής ορισμένων κρατουμένων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το οποίο περιλαμβάνεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στη Γάζα  ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, απάντησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να τους δεχτεί.

«Έχουμε το προηγούμενο αυτού του ζητήματος στην περίπτωση του (σ.σ. ισραηλινού στρατιώτη) Γκιλάντ Σαλίτ. Εκείνη την εποχή, μας ζητήθηκε να πάρουμε κάποιους Παλαιστίνιους και δεχτήκαμε. Τώρα, ο πρόεδρός μας εξέφρασε την ετοιμότητά μας να φιλοξενήσουμε κάποιους Παλαιστίνιους, αυτούς που έχουν απελευθερωθεί, μαζί με άλλες χώρες για να υποστηρίξουν τη συμφωνία, όπως φυσικά η Τουρκία. Από αυτή την άποψη, η Τουρκία, μαζί με άλλες χώρες, θεού θέλοντος θα κάνει το καθήκον της. Αρκεί να υλοποιηθεί και συνεχιστεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αυτή είναι η ευχή μας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη από αυτή την άποψη» δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.

Ο ίδιος τάχθηκε παράλληλα κατά της μεταφοράς των Παλαιστινίων από τη Γάζα σε άλλες χώρες, τονίζοντας ότι αυτό αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να διατηρηθεί η εκεχειρία στη Γάζα και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε το Ισραήλ να μην εμποδίζει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παρουσία τρομοκρατών στη γειτονική της χώρα, τονίζοντας ότι η Άγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης της Συρίας έναντι της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την συνδέει με την τρομοκρατία και το ΡΚΚ, που επί 40 και πλέον χρόνια δρα κατά της Τουρκίας.

Ανέφερε ακόμη ότι μαζί με τον ομόλογό του του Κατάρ συζήτησαν για τους τρόπου με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της Συρίας.

ertnews.gr

Αχαΐα: Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στο ύψος της Παναγοπούλας – Το ένα πήρε φωτιά, απανθρακώθηκε οδηγός, άλλοι δύο τραυματίστηκαν (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Τραγωδία στην Παναγοπούλα: Η μοίρα “έφερε” μαζί με το γάμο την κηδεία!-Η απόφαση της συντρόφου του 54χρονου νεκρού να παντρέψει σήμερα την κόρη της και να τιμήσει τον αδικοχαμένο Μάκη

Αχαΐα – Τραγωδία δίχως τέλος: Και δεύτερος νεκρός στο φρικτό τροχαίο στην Ολυμπία Οδό, ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αιγιάλεια-Δόθηκε μάχη με τις φλόγες κοντά σε σπίτια – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Τραγωδία με δύο νεκρούς στην εθνική οδό: Επί ένα χιλιόμετρο το ΙΧ της 70χρονης κινείτο ανάποδα στο δρόμο – Σοκαριστικές λεπτομέρειες

Πάτρα: Έκανε… σαματά, ζήτησε και τα ρέστα… από τους αστυνομικούς – Επεισοδιακή σύλληψη

Πάτρα: Χαμός στην Αγ. Σοφίας, επιτέθηκαν σε κοπέλα και αστυνομικό ΦΩΤΟ

Δυτ. Ελλάδα: Απίστευτο περιστατικό – Ούρησε δημοσίως και ακολούθησε συμπλοκή!