Φινλανδία: Οι πολικές θερμοκρασίες παγώνουν ακόμα και το βραστό νερό

05/01/2024 | 20:38

Οι πολικές θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν στη Φινλανδία αυτήν την εβδομάδα ενέπνευσαν έναν τουρίστα, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Αρκτική, προκειμένου να δοκιμάσει να κάνει ένα κόλπο που εδώ και πολύ καιρό του κινούσε την περιέργεια: να ρίξει βραστό νερό στον αέρα έξω, όταν έκανε πάρα πολύ κρύο και να το δει να μετατρέπεται αμέσως σε ένα σύννεφο παγωμένης σκόνης.

Αυτό δεν πετυχαίνει παρά μόνο εάν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται σε ένα επίπεδο ψύχους που οι περισσότερες περιοχές στη γη σπανίως ή ποτέ δεν βλέπουν.

Ο Λάουρι Ούνταμο, ένας 49χρονος διευθυντής πωλήσεων από τη νότια Φινλανδία, βρισκόταν σε διακοπές στην φινλανδική Λαπωνία μαζί με φίλους, όταν ο υδράργυρος βούτηξε στους -30 βαθμούς Κελσίου ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

«Είχα δει βίντεο με το κόλπο αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο YouTube και ήταν εφικτό να γίνει, όμως ο καιρός δεν ήταν κατάλληλα παγωμένος προκειμένου να κάνω μια προσπάθεια, στους -30 βαθμούς ή χαμηλότερα», είπε ο Ούνταμο στο Ρόιτερς.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος έβρασε νερό ενώ βρισκόταν στο κατάλυμά του, το έβγαλε έξω και το πέταξε στον αέρα, χωρίς να καεί ο ίδιος, καθώς το νερό αμέσως μετατράπηκε σε ένα παγωμένο σύννεφο που εξαφανίστηκε.

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολικές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων 25 ετών, τους -44,3 βαθμούς Κελσίου να καταγράφεται σήμερα στο Ενοντέκιο, βορειότερα στην Αρκτική από το Πιχοτουντούρι, όπου διέμενε ο Ούνταμο.

Παρά την παγωνιά, ο Ούνταμο και οι φίλοι του απόλαυσαν υπαίθριες δραστηριότητες, όπως το σκανδιναβικό σκι και να κάνουν πεζοπορία στο χιονισμένο δάσος.

«Είδαμε ακόμη και το Βόρειο Σέλας κάποιες βραδιές, επομένως η Λαπωνία μας προσέφερε τα καλύτερά της αυτήν την εβδομάδα», τόνισε.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ