«Θεωρώ ότι το θράσος περισσεύει, αλλά και ο κίνδυνος για τη Δημοκρατία αρχίζει και γίνεται εμφανής, διότι είναι απαράδεκτο δημοκρατικά να γίνεται απειλή δίωξης κατά πολιτικού αρχηγού για την άσκηση των πολιτικών του καθηκόντων», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Μαρίας Νικόλτσιου, για το αν δέχτηκε εξώδικο από την «Ομάδα Αλήθειας» κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε μαζί της, στο πλαίσιο του 13ου αναπτυξιακού συνεδρίου RGC 2025, που διεξάγεται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Όπως είπε, «δεν δέχτηκα εξώδικο από την Oμάδα, αν λέγεται, Aλήθειας, διότι δεν είμαι και πολύ σίγουρος, δέχτηκα εξώδικο από τον κ. Μητσοτάκη, γιατί η ‘Ομάδα Αλήθειας’ ή όπως λέγεται, ή όπως είναι, είναι ο επικοινωνιακός μηχανισμός της ΝΔ επισήμως, αποδεδειγμένα, και παραδεκτό από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».
Επίσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει πρώτον να αποκτήσει το θάρρος να βάζει την υπογραφή του στα εξώδικα, και δεύτερον να αποκτήσει το θάρρος να πάει στον εισαγγελέα και να ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για το κόμμα του, γιατί τον αφορούν», και συνέχισε: «Αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας υποχρεούται να το ζητήσει και τον προκαλώ να το ζητήσει, αλλιώς μένει το στίγμα στο Κόμμα του, αλλά δυστυχώς μένει και στη λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εμείς δεν θα ανεχτούμε να υπάρχουν στίγματα στη Δημοκρατία. Δεν του φτάνουν του κ. Μητσοτάκη οι υποκλοπές κατά Υπουργών, κατά της ηγεσίας του στρατού, κατά πολιτικών αρχηγών, η διαρροή προσωπικών δεδομένων, η απειλή κατά Δικαστικών Αρχών, η απειλή κατά των ανεξάρτητων αρχών, το έγκλημα του Τεμπών και η συγκάλυψη που ακολούθησε, τώρα έχουμε και απειλή κατά πολιτικών αρχηγών. Ο βούρκος θα μας καταπιεί, αν δεν σηκώσουμε ανάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά έχουμε ανάστημα. Καλούμε και τους δημοκρατικούς πολίτες να σταθούμε μαζί, διότι είναι θέμα Δημοκρατίας».
Όσον αφορά στο θέμα της κλήρωσης των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση Τριαντόπουλου, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι «η κλήρωση έπρεπε σαφέστατα να είχε γίνει και καλώς έγινε σήμερα», συμπληρώνοντας: «Σχετικά με την κυρία Αδειλίνη, θεωρώ ότι η ανακοίνωση του ονόματός της δημιουργεί κάποια ερωτήματα στο αίσθημα δικαίου της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί υπήρχε συγκεκριμένη εμπλοκή της κυρίας Αδειλίνη στο θέμα. Νομίζω ότι για τα ζητήματα της αμεροληψίας, της ασφάλειας και αισθήματος δικαίου θα πρέπει η ίδια να ζητήσει την παραίτησή της».
Μένοντας στην υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων, ότι «αν δεν διαβάσει κάποιος τη δικογραφία, θα είναι επισφαλές και πολιτικά επικίνδυνο να μιλήσει με πολιτικούς όρους για να ικανοποιήσει την ανάγκη δικαίου και την αγωνία που υπάρχει στην κοινωνία, αλλά και πιθανές πολιτικές επιδιώξεις. Εμείς διαβάζουμε με πολύ μεγάλη συνέπεια μία τεράστια δικογραφία. Θα κάνουμε εξαντλητική έρευνα, θα διατυπώσουμε Πρόταση Κατηγορητηρίου, θα διεκδικήσουμε να έχουμε 30 υπογραφές, άρα ναι, θα πάμε σε μία πρόταση και με άλλα κόμματα, ή θα το διεκδικήσουμε».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της δημοσιογράφου, σχετικά με τις συνεργασίες, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλογή συνεργασιών, δεν είναι όμως σίγουρο ότι μπορούν ή θέλουν όλα τα Κόμματα να ακολουθήσουν. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία θέλει να το υποστηρίξει, γιατί ψάχνει να βρει ανάσα απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. ‘Αρα θέλουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα ως ανταγωνιστικό, όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη αλλά των αναγκών στις επόμενες εκλογές. Εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε και μπορώ να βεβαιώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να είναι το πιο συνεπές Κόμμα στην προοδευτική διέξοδο. Ας διεκδικήσουν και άλλα κόμματα, είναι μία θετική πρόκληση».
Μιλώντας για την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι «στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η κυρία Κωνσταντόπουλου μάλλον εισπράττει δημοσκοπική στήριξη από ένα κόσμο που αγωνιά για την επόμενη μέρα και που έχει έντονη αντίδραση σε οτιδήποτε συμβαίνει όσον αφορά την απαξίωση της πολιτικής. Δεν έχω υπόψη μου το πρόγραμμα της κύριας Κωνστανοπούλου για να την κατατάξω στις προοδευτικές ή μη δυνάμεις, στις αριστερές ή μη δυνάμεις. Η δική μας πρόταση των προοδευτικών συνεργασιών, δεν έχει απευθυνθεί προς την κυρία Κωνσταντοπούλου».
Όσον αφορά στον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανο Κασσελάκη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Νομίζω ότι ο κ. Κασσελάκης είναι σε ένα συνασπισμό δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη και αυτό είναι η ισχυρότερη απάντηση σε οτιδήποτε μας έχει ταλαιπωρήσει στο παρελθόν».
Σχετικά με τα περιστατικά βίας στα Πανεπιστήμια, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι «πρέπει εκ των προτέρων να έχουμε διοίκηση από Πρυτανικές Αρχές, εργαζόμενους και φοιτητές των Πανεπιστημίων, διότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον μπαμπούλα της προσωρινής αφαίρεσης της φοιτητικής ιδιότητας και αρχίζουν να γίνονται συζητήσεις για το πώς δημιουργούνται όλα αυτά τα επεισόδια, δηλαδή την ανεπάρκεια του κ. Χρυσοχοΐδη θα την πληρώσουν με αυταρχισμό οι Έλληνες φοιτητές».
Επίσης, είπε ότι «το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει τις δυνατότητες να αυτοδιοικηθεί, αλλά η Κυβέρνηση δεν του επιτρέπει να αυτοδιοικηθεί και αφήνει πολλές φορές και εντάσεις μέσα στο Πανεπιστήμιο, για να φθάσει στο σημείο να βάλει τουρνικέ, συρματοπλέγματα και ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο».
Ακόμη, είπε ότι «έχει αποτύχει ήδη η Κυβέρνηση στα θέματα ασφάλειας του Πανεπιστημίου και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι παράδειγμα αποτυχίας» συμπληρώνοντας: «Και επί ΣΥΡΙΖΑ επιτρεπόταν και επιτρέπεται στην αστυνομία να μπαίνει όταν υπάρχουν τα αδικήματα που προβλέπει ο νόμος. Δεν αφαιρείται τέτοιο δικαίωμα από την Αστυνομία. Το αφαιρεί στα λόγια ο κ. Μητσοτάκης, για να μπορεί να αλλάξει την Εκπαίδευση. Δεν θέλει να στερήσει από τους φοιτητές το δικαίωμα της γνώσης, αλλά θέλει να στερήσει από την Ελλάδα το δικαίωμα των Δημόσιων Πανεπιστημίων για να τα δώσει σε Ιδιωτικά».
Μιλώντας για την περιφερειακή ανάπτυξη, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα, διότι με την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει θεοποιηθεί η λειτουργία της αγοράς».
«Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός ανάπτυξης, άρα δεν υπάρχουν ούτε θεσμοί, ούτε κανόνες ούτε τεχνικά εργαλεία, τα οποία είναι από το Κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και το περιφερειακό σχέδιο, μέχρι τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή οι προτεραιότητες. Όταν δεν υπάρχουν αυτά, γιατί δεν υπάρχουν σήμερα, ισχύει ή η αρχή του ‘ο σώζων εαυτόν σωθήτω’, είτε ‘το μεγάλο ψάρι τώρα το μικρό’. Θεοποιώντας υποκριτικά την ιδιωτική οικονομία, διότι δεν τη βοηθάει, τα αφήνει όλα ελεύθερα, με αποτέλεσμα να μαζεύονται στο κέντρο. Χωρίς να έχει πρόνοια για το μακροπρόθεσμο ή έστω το μεσοπρόθεσμο που είναι η βιωσιμότητα της χώρας, συρρικνώνεται η Περιφέρεια και άρα δεν έχει οξυγόνο η Ελλάδα, γιατί αν δεν υπάρχει Περιφέρεια, δεν υπάρχει Ελλάδα».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο με προτεραιότητες, ώστε οι πόροι να αποκεντρώνονται και να χρηματοδοτούν μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και καινοτομία», προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι για το ΣΥΡΙΖΑ ένα βασικό στοιχείο του προγράμματος διακυβέρνησης με προτεραιότητα στην περιφέρεια, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στη συνεργατική».