Φάμελλος: Νέα επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για τον επαναπρογραμματισμό της συνεδρίασης των Επιτροπών για τα ΕΛΤΑ

10/11/2025 | 17:29

Με νέα του επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζει την επιτακτική ανάγκη άμεσου επαναπροσδιορισμού της αναβληθείσας συνεδρίασης των Επιτροπών της Βουλής για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο 204 καταστημάτων ΕΛΤΑ από την κυβέρνηση, ώστε «να υπάρξει ενημέρωση των βουλευτών και των πολιτών και λογοδοσία εκ μέρους της κυβέρνησης».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη συνεδρίαση καλείται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο επικεφαλής του Υπερταμείου.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρει ότι «ο άμεσος επαναπροσδιορισμός της συνεδρίασης αποτελεί απαραίτητο βήμα για την προάσπιση του κύρους της Βουλής και των λειτουργιών της απέναντι σε επιλογές απαξίωσής της» και σημειώνει πως «είναι απαράδεκτο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία να μην έχει προγραμματιστεί ακόμη η αιτηθείσα συνεδρίαση, ώστε οι αρμόδιοι υπουργοί να ενημερώσουν με προσήκοντα τρόπο τα μέλη του Κοινοβουλίου».

Αναλυτικά η επιστολή του Σ. Φάμελλου:

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θέτω για ακόμα μία φορά την επιτακτική ανάγκη άμεσου επαναπροσδιορισμού της αναβληθείσας συνεδρίασης των Επιτροπών της Βουλής για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο 204 καταστημάτων ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα. Ο άμεσος επαναπροσδιορισμός της συνεδρίασης αποτελεί απαραίτητο βήμα για την προάσπιση του κύρους της Βουλής και των λειτουργιών της απέναντι σε επιλογές απαξίωσής της. Απαιτείται παράλληλα για να υπάρξει ενημέρωση των βουλευτών και των πολιτών και λογοδοσία εκ μέρους της κυβέρνησης.

Στις 31.10.2025 υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η προγραμματισμένη για τις 4.11.2025 συνεδρίαση αναβλήθηκε με απαράδεκτο κοινοβουλευτικά τρόπο μια ώρα πριν από τη διεξαγωγή της, με το πρόσχημα της παραίτησης του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΤΑ. Την ίδια μέρα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε τον άμεσο προγραμματισμό της αναβληθείσας συνεδρίασης.

Στις 5.11.2025 μετά και τις αποκαλύψεις για την πλήρη γνώση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης για το κλείσιμο των καταστημάτων των ΕΛΤΑ, σας έστειλα επιστολή ζητώντας τον άμεσο προγραμματισμό της συνεδρίασης, αίτημα για το οποίο δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Είναι απαράδεκτο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία να μην έχει προγραμματιστεί ακόμη η αιτηθείσα συνεδρίαση ώστε οι αρμόδιοι υπουργοί να ενημερώσουν με προσήκοντα τρόπο τα μέλη του Κοινοβουλίου.

Επειδή, ήδη έχουν κλείσει 46 καταστήματα των ΕΛΤΑ εδώ και μία εβδομάδα, χωρίς να υπάρξει η αναγκαία ενημέρωση της Βουλής και της κοινωνίας,

Επειδή, εντός τριμήνου προγραμματίζεται το κλείσιμο και άλλων 158 καταστημάτων των ΕΛΤΑ στην περιφέρεια,

Επειδή, η αναστολή λειτουργίας των 204 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ συνδέεται με την εγκατάλειψη και την ερήμωση της υπαίθρου, τον περιορισμό πρόσβασης των πολιτών σε απαραίτητες υπηρεσίες και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών,

η συζήτηση στη Βουλή για το μείζον αυτό θέμα είναι κατεπείγουσα, ώστε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

Απαιτούμε τον άμεσο προσδιορισμό της συνεδρίασης των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, με την παρουσία:

1.​του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,

2.​του αντιπροέδρου της κυβέρνησης

3.​του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και

4.​του επικεφαλής του Υπερταμείου.

Επισημαίνεται ότι η βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ δεν αποτελεί εσωκομματικό ζήτημα της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να ενημερώνονται προνομιακά μόνο βουλευτές της από αρμόδιους υπουργούς και υπεύθυνους των ΕΛΤΑ και μάλιστα εκτός των θεσμικών διαδικασιών της Βουλής. Η ενημέρωση οφείλει να παρέχεται στο σύνολο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και στις αρμόδιες Επιτροπές, ώστε να γνωρίζει και η κοινωνία την αλήθεια. Δεδομένης της σοβαρότητας και του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόζει το σχέδιό της και ήδη έχει προχωρήσει στο κλείσιμο καταστημάτων των ΕΛΤΑ, αναμένω την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.

Με εκτίμηση,

Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΠΗΓΗ

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ένας νεκρός από το τροχαίο στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας – Δύο σοβαρά τραυματίες – Μικροεπεισόδια στο σημείο – ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θρήνος για τον 30χρονο που “έφυγε” μετά από τροχαίο ανήμερα των Χριστουγέννων – Η οικογένεια δώρησε τα όργανά του ΦΩΤΟ

Οι “έξυπνες” κάμερες μπήκαν και στην Πάτρα – Σε ποια σημεία θα μας καταγράφουν

Πάτρα: “Τρίτωσε” το κακό το βράδυ των Χριστουγέννων! Τροχαίο στην Οβρυά – Στο Νοσοκομείο παιδάκι (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στο μπλόκο της Περιμετρικής-Οι αγρότες παρέδωσαν δύο λωρίδες μετά από συμφωνία μα την Αστυνομία-Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα για την παχυσαρκία με 30.000 δικαιούχους – Ποιοι θα λάβουν σήμερα και αύριο SMS

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Πατρινός ο ένας από τους νεκρούς – Συμμετείχε στην ομάδα των ορειβατών ΦΩΤΟ

Δυτική Αχαΐα: 16χρονος ο νεκρός του τροχαίου στην παλαιά Πατρών-Πύργου – 17χρονος ανάμεσα στους τραυματίες