Εξόρμηση με δράση και αναψυχή στη Στροφυλιά ΦΩΤΟ

21/05/2025 | 10:29

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πάτρας, η Πρόταση (Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής), οι Πολίτες Εν Δράσει, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) και το project Κα.Πα. (καθαρές παραλίες, καθαρά πάρκα, καθαρή Πάτρα) σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου–Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α διοργάνωσαν με επιτυχία οικοεξόρμηση με δράση στο δάσος της Στροφυλιάς με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Βιοποικιλότητας της 22ης Μαΐου.

Οι 51 εθελοντές από τις οργανώσεις αφού ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς-Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου από την προϊσταμένη της Μονάδας διαχείρισης Γεωργία Καραμπέρου και προμηθεύτηκαν έντυπο υλικό και κονκάρδες προωθήθηκαν στο πεδίο για παρατήρηση της ορνιθοπανίδας με τηλεσκόπια που είχαν στηθεί επί τούτου.

Κατόπιν και αφού ολοκληρώθηκε η φάση της ενημέρωσης οι εθελοντές χωρισμένοι σε τρεις ομάδες έκαναν καθαρισμό περιοχών που τους υποδείχθηκαν σε συνεργασία με τα στελέχη Ηλία Ιατρού, Ελένης Σωτηροπούλου και Ανδριάνας Αραβαντινού της Μονάδας που τους συνόδευαν οι οποίοι παρείχαν γάντια, σακούλες αλλά και μεταφορικά για την αποκομιδή.

Τελειώνοντας το πρώτο μέρος της ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης – δράσης για την προστασία του οικοσυστήματος από τη συνθήκη Ramsar, οι συμμετέχοντες είχαν την ευχέρεια να απολαύσουν ένα μπάνιο στην παραλία, μια βόλτα στο μοναδικό αυτό οικοσύστημα και ένα ρόφημα σε καντίνα της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της μετάβασης – επιστροφής έγινε και γνωριμία των ομάδων αλλά και των μελών που συμμετείχαν με παρουσίαση του προφίλ αλλά και των δράσεων της κάθε μιας.

Για την προστατευόμενη περιοχή

Στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, από τον Πατραϊκό κόλπο έως λίγο πριν την Κυλλήνη, εκτείνεται η προστατευόμενη περιοχή Δάσους Στροφυλιάς και Λιμνοθάλασσας Κοτύχι. Το μήκος της φτάνει τα 25 χιλιόμετρα, ενώ το πλάτος κυμαίνεται από 0,5 έως 4 χιλιόμετρα περίπου. Η προστατευόμενη περιοχή καταλαμβάνει έκταση 160.000 στρ. περίπου, ενώ το Εθνικό Πάρκο, χωρίς τα θαλάσσια οικοσυστήματα, 80.000 στρ. περίπου.

Η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει ένα μοναδικά πλούσιο μωσαϊκό ενδιαιτημάτων μεγάλης οικολογικής και αισθητικής αξίας, με χαρακτηριστικούς οικοτόπους τους Υγροτόπους με τις περιβάλλουσες πλημμυρισμένες εκτάσεις, το Δάσος Κουκουναριάς, τις Θίνες και τους Ασβεστολιθικούς λόφους. Τα ενδιαιτήματα αυτά συγκροτούν ένα ενιαίο οικοσύστημα, η διατήρηση και η λειτουργία του οποίου στηρίζεται στην καλή λειτουργία όλων των επιμέρους στοιχείων.

Ιταλία: Συνελήφθη ο δήμαρχος του Σορέντο για χρηματισμό 

Πάτρα: Στη φυλακή μέλος της συμμορίας των διαρρηκτών

Γλυκά Νερά: «Είχα προαίσθημα» λέει η μητέρα του 48χρονου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ – Στον εισαγγελέα ο 17χρονος

Πρότυπα σχολεία: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής – Τα αποτελέσματα της Πάτρας

Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης 3 on 3 με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Χρήστος Μαυρίκης: Ποινική δίωξη για δωροδοκία σε αρεοπαγίτη δικαστή

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης έγινε πατέρας για δεύτερη φορά

Επιμελητήριο Αχαΐας: Παρουσίαση μελέτης για το ρόλο του Πατρινού Καρναβαλιού στην Τοπική Οικονομία και Κοινωνία