Εξαϋλώθηκαν περιουσίες 587 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση

04/12/2016 | 14:06

Έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και τρία χρόνια στασιμότητας, κατά την 9ετή περίοδο της κρίσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε το 2016 στα επίπεδα του 2003, καθώς το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική περιουσία των Ελλήνων υποχώρησε κατά 622 δισ. δολάρια (587 δισ. ευρώ).

Με βάση τα στοιχεία για το 2016 του ινστιτούτου μελετών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, πουν εξετάζει την εξέλιξη του πλούτου σε πάνω από 200 χώρες, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν κατά μέσο όρο 71.766 δολάρια (67.703 ευρώ), καθώς η μέση αξία της περιουσίας τους από τα 175.335 δολάρια (165.410 ευρώ) το 2007, υποχώρησε κατά 41% ως το 2016 στα 103.569 δολάρια (97.706 ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή, όπως παρατηρεί η εφημερίδα «Το Βήμα», αποτέλεσε ένα ισχυρό αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου (negative wealth effect) για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες.

Με βάση τους υπολογισμούς του γερμανικού κολοσσού Allianz, η μεσαία τάξη της χώρας μας αποτελεί πλέον μόλις το 20% του πληθυσμού, από 50% την εποχή που η Ελλάδα γινόταν μέλος του ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr

Το νουά της γιαγιάς Ελένης

20 χρόνια Athens Pride – Βίντεο και φωτογραφίες

Παύλος Πολάκης: Βολές στον Τεμπονέρα

Αυτός είναι ο δράστης της δολοφονίας βουλευτού των Δημοκρατικών και του συζύγου της στη Μινεσότα

Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά – Ένα την ημέρα αρκεί

Βίντεο-ντοκουμέντο από την άγρια καταδίωξη στο Χαϊδάρι: Η στιγμή που το ΙΧ γκρεμίζει τη μηχανή, αφού οι επιβάτες της τον πυροβόλησαν

Οι εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τον σκύλο σας στη θάλασσα

Μέσα στη μυστηριώδη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Η ιστορία και οι θρύλοι της πιο κλειστής συνάντησης των ισχυρών του πλανήτη