Τίποτα δε φαίνεται να λειτούργησε σωστά ως προς την ενημέρωση του λιμενικού αλλά και των επιβατών, στο ατύχημα που έγινε το απόγευμα της Τρίτης (5/8/25) με το καράβι από τα Νέα Στύρα.
Το πλοίο «κόλλησε» στη βραχονησίδα «Γλάρος» λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του από τα Νέα Στύρα με 105 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα ωστόσο τόσο οι επιβάτες, όσο και το Λιμενικό έμειναν «στο σκοτάδι» αφού κανείς δεν τους έλεγε τι έχει συμβεί και ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, τονίζεται ότι από τις 18.50 που έγινε η προσάραξη του πλοίου, κατάφερε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πλοίαρχο στις 19.01!
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διερευνά όλες τις συνθήκες του ατυχήματος, καθώς ο Πλοίαρχος δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, τις αρμόδιες Αρχές για την προσάραξη του Ε/Γ-Δ/Ρ “Παναγία Παραβουνιώτισσα”.
Το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι των Νέων Στύρων στις 18:30, η προσάραξη σημειώθηκε στις 18:50 και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε από πολίτη στις 18:51.
Το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ., μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, κατάφερε να επικοινωνήσει με τον Πλοίαρχο, τηλεφωνικά, στις 19:01.
Ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης στις 18:58 και ξεκίνησε η μετεπιβίβαση των επιβατών στις 19:10 σε ιδιωτικά σκάφη – υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ – καθώς και στο τέντερ του ΠΑΘ 090.
Ενεργοποιήθηκαν συνολικά 5 ιδιωτικά σκάφη και ένα Ε/Γ-Δ/Ρ πλοίο. Το ΠΛΣ 1081 (Λ/Χ Καρύστου) έφτασε στο σημείο στις 19:50, το τέντερ του ΠΑΘ 090 στις 19:55, ενώ στις 20:00 έφτασε το ΠΑΘ 090. Όλοι οι επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί σε ιδιωτικά σκάφη και στο ΠΑΘ 090 και έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στα Νέα Στύρα.
Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Από το Λιμεναρχείο Καρύστου που διενεργεί την προανάκριση, έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελία».
newsit.gr