Σε μια εποχή γεμάτη γεωπολιτικές προκλήσεις, η Ευρώπη αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος προορισμός για σπουδές και έρευνα, τόνισε ο Πολωνός Υφυπουργός Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αντρέι Στσεπτύσκι (Andrzej Szeptycki), με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Μαΐου, με συμμετοχή και της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη.
Ο κ. Στσεπτύσκι παρουσίασε το όραμα για ένα κοινό ευρωπαϊκό πτυχίο, το οποίο αποτυπώνεται τόσο στη σχετική σύσταση όσο και στο ψήφισμα που εγκρίθηκαν κατά τη συνάντηση.
Τα έγγραφα αυτά, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ευρωπαϊκό όραμα για την πρόοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», αποτελούν το θεμέλιο για την καθιέρωση μιας κοινής ευρωπαϊκής σήμανσης πτυχίου και προσδιορίζουν τα επόμενα βήματα για την πιθανή υιοθέτησή της. Η εφαρμογή της πρωτοβουλίας αυτής θα σεβαστεί την αυτονομία των εθνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τις ιδιαίτερες παραδόσεις κάθε χώρας.
Το ψήφισμα λειτουργεί ως «οδικός χάρτης» με ορίζοντα το 2029 και περιγράφει αναλυτικά τις τρεις φάσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τότε. Παράλληλα, η σύσταση του Συμβουλίου για ένα ευρωπαϊκό σύστημα διασφάλισης και αναγνώρισης της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθορίζει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα απονέμεται η ευρωπαϊκή σήμανση πτυχίου. Επιπλέον, το νέο αυτό πλαίσιο θα διευκολύνει την αυτόματη και αμοιβαία αναγνώριση προσόντων μεταξύ των κρατών μελών.
Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Ροξάνα Μινζάτου, χαρακτήρισε τη μέρα αυτή ως «ορόσημο», τονίζοντας ότι η έγκριση του πλαισίου ήρθε μετά από μια «δύσκολη συζήτηση».
Η θέση του Συμβουλίου και τα κριτήρια για τα «ευρωπαϊκά πτυχία»
Η σύσταση του Συμβουλίου για την ευρωπαϊκή διασφάλιση και αναγνώριση της ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βασίζεται στη δημιουργία διαφανών και αξιόπιστων συστημάτων αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τόσο τις εθνικές ιδιαιτερότητες όσο και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς απαιτήσεις. Η αρχική σχετική σύσταση είναι η 98/561/ΕΚ, ενώ μεταγενέστερες πρωτοβουλίες ενσωματώνουν τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (Bologna Process, ESG).
Για την απονομή της ευρωπαϊκής σήμανσης πτυχίου τίθενται ως κριτήρια:
– η ύπαρξη εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης ποιότητας στα ιδρύματα, τα οποία να είναι συμβατά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές (ESG),
– η δυνατότητα επιλογής από τα ιδρύματα του οργανισμού διασφάλισης ποιότητας ή διαπίστευσης, ο οποίος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Οργανισμών Διασφάλισης Ποιότητας (EQAR), εφόσον αυτό επιτρέπεται από την εθνική νομοθεσία,
– η τακτική αξιολόγηση και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και των εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, με δημοσιοποίηση των κριτηρίων και των αποτελεσμάτων,
– η διασφάλιση ότι τα προγράμματα σπουδών ανταποκρίνονται σε κοινά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, προάγοντας τη διακρατική συνεργασία, την καινοτομία, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, καθώς και την κοινωνική ένταξη, και
– η ενίσχυση της διαφάνειας και της αναγνώρισης των προσόντων μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα φοιτητών και αποφοίτων.