Ευρωεκλογές 2024: Το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου και το «στοίχημα» των συσπειρώσεων – Κερδισμένοι και χαμένοι

07/06/2024 | 08:54

Αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές με «άγνωστο Χ» το ποσοστό της αποχής και «κλειδί» την αδιευκρίνιστη ψήφο. Τα δημοσκοπικά ευρήματα προμηνύουν πως δεν θα έχουμε ντέρμπι στην κορυφή όμως η κάλπη… κρύβει εκπλήξεις.

Η τελευταία χρονικά δημοσκόπηση (Marc για τον ANT1) που είδε το φως της δημοσιότητας επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα «σκοτεινά σημεία» και με μια προσεκτική ματιά μπορεί κανείς να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα.

Η τάση στην πρόθεση ψήφου

Η Νέα Δημοκρατία -που η κυριαρχία της δεν αμφισβητείται- εμφανίζει σταθερά μια φθίνουσα πορεία στη διακύμανση της πρόθεσης ψήφου από τις 25 Απριλίου μέχρι και τις 5 Ιουνίου.

Το κόμμα της Πειραιώς πιάνει «ταβάνι» στα μέσα Μαΐου με 30,7% και «σβήνει» στο 29,8% τέσσερις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που εκκινεί από χαμηλά (10,1%) στο τέλος του Ιανουαρίου αρχίζει και «τσιμπάει» προς τα πάνω μέχρι το τέλος Μαΐου (15,1%) όπου η ανοδική πορεία ανακόπτεται λίγο πριν την κάλπη (14,8%).

Το ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί στην τρίτη θέση δείχνει μια σχετική σταθερότητα από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα έχοντας απολέσει τη δημοσκοπική άνοδο (13,4%) που κατέγραφε στις 23 Ιανουαρίου. Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη πάει με ένα καταγεγραμμένο 9,8% στην πρόθεση ψήφου.

Οι συσπειρώσεις – διαρροές

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται χαμηλά στις συσπειρώσεις όμως για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Το κυβερνών κόμμα αγγίζει το 72% χάνοντας το σχεδόν το ίδιο ποσοστό από τα δεξιά του και από αριστερά του. Όμως, ένα 8,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνουν αναποφάσιστοι και ένα 7,6% αθροιστικά άλλο κόμμα.

Στην Κουμουνδούρου το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων μετακινείται αριστερά με τη Νέα Αριστερά να πέρνει 8,2%. Το ΚΚΕ 2,8%, το ΜέΡΑ25 1,2%. Από εκεί και πέρα στο ΠΑΣΟΚ μετακινείται ένα 4,5%, 10,2% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 5,7% αθροιστικά άλλο κόμμα.

Κάτω από 60% είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ που χάνει 8,7% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 4,3% στους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και 3,6% στη Νέα Δημοκρατία. 11,1% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 11,2% άλλο κόμμα.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος

Όσον αφορά την αδιευκρίνιστη ψήφο το 50,2% είναι γυναίκες και το 49,8% άνδρες.

Ταυτόχρονα, προσδιορίζοντας την κομματική τους προέλευση, ένας στους τρεις αναποφάσιστους πρόσκειται στη ΝΔ (36,5%) και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 18,5%, ΠΑΣΟΚ 13,5%, Νίκη 6,3%, Σπαρτιάτες 4,9%, ΚΚΕ 4,6%, Πλεύση Ελευθερίας 4,1%, ΜέΡΑ25 3,5%, Ελληνική Λύση 2%, Άλλο κόμμα 6,1%.

Πρώτη δύναμη στον χώρο των αναποφάσιστων είναι οι ψηφοφόροι που δεν δηλώνουν κάποια κομματική ταύτιση και ακολουθούν όσοι δηλώνουν κεντρώοι. Παράλληλα,  είναι ενδιαφέρον ότι ένας στους δύο αναποφάσιστους είναι άνω των 55 ετών.

Προβλέπεται μεγάλη αποχή

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ανεβαίνει σχεδόν κατά 4,5 μονάδες, μέσα στις τελευταίες ημέρες, το ποσοστό εκείνων που δεν θεωρούν σημαντικές τις ευρωεκλογές, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αποχή θα είναι μεγάλη.

Ειδικότερα, στην ερώτηση πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές, το 43,6% απαντά «όσο και οι βουλευτικές», ενώ το 19,5% «ελάχιστα/καθόλου» ή και αδιάφορες.

Το 66,7% όσων ψηφίσουν, πάντως, δηλώνει «σίγουρο» για την επιλογή του κόμματος που θα στηρίξουν, το 27% απαντά «μάλλον», ενώ το 5,3% «μάλλον όχι».

Τα ποσοστά των κομμάτων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με 14,8% και διαφορά 5 μονάδων από το τρίτο ΠΑΣΟΚ (9,8%).

Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7,3%, το ΚΚΕ με 7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,8%, η Νίκη με 2,9%, η Φωνή Λογικής με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 2,1% και οι Δημοκράτες με 1,7%.

Στην εκτίμηση αποτελέσματος, η ΝΔ έχει μέση τιμή 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,6%, το ΠΑΣΟΚ 11,7%, η Ελληνική Λύση 8,4%, το ΚΚΕ 7,8% και η Πλεύση Ελευθερίας 4,3%.

Ακολουθούν η Νίκη με 3,6%, το ΜέΡΑ25 με 2,8%, η Φωνή Λογικής με 2,6%, η Νέα Αριστερά με 2,4% και οι Δημοκράτες με 1,9%.

https://www.in.gr/

Δ. Παλούμπης: Οι πρώτες βροχές αποκάλυψαν την αλήθεια-Πατρών–Πύργου, ένας δρόμος προχειρότητας και σπατάλης

Το Σάββατο το τελευταίο «αντίο» στον Διονύση Σαββόπουλο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

Ενόχληση για την απουσία Δένδια από τη Βουλή 

Πάτρα: Πουλήθηκε η VESO MARE – Δείτε ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού «μάχονται» τον καρκίνο – Μελέτη διαπιστώνει ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση της νόσου

Πάτρα: Bρέθηκε νεκρή 38χρονη

Πώς έγινε η φονική σύγκρουση στη Φωκίδα – Νεκρός 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος 37χρονος μεταφέρθηκε στην Πάτρα

Πάτρα: Υποχώρησε το οδόστρωμα και “μπλόκαρε” όλη η Κανακάρη – Τι καταγγέλλουν καταστηματάρχες – ΦΩΤΟ