Εβδομάδα ενημέρωσης για το μελάνωμα

14/05/2025 | 20:02

“Το μελάνωμα αποτελεί έναν από τους καρκίνους του δέρματος. Δημιουργείται από άτυπα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική στο δέρμα, στα μαλλιά και στα μάτια μας. Αυτά τα κύτταρα ευθύνονται επίσης για το σχηματισμό των σπίλων”, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Δερματολόγος Έλενα Ραδοπούλου.

“Το μελάνωμα μπορεί να σχηματιστεί στο δέρμα, από το τριχωτό της κεφαλής έως τις παλάμες και τις πατούσες, καθώς και σε μη εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές όπως η στοματική κοιλότητα. Το μελάνωμα είναι κατά κύριο λόγο απόρροια του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος, αλλά μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικά, γονιδιακά αίτια”, πρόσθεσε.

“Το μελάνωμα μπορεί να διαγνωστεί με απλή δερματοσκοπική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο δερματολόγος. Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση, γι’ αυτό κρίνεται σκόπιμο να κάνεις μία χαρτογράφηση και στη συνέχεια, κάθε χρόνο μία εξέταση σπίλων για να εντοπιστούν τυχόν αλλαγές ή ύποπτα σημάδια στο σώμα σου”, συμπλήρωσε.

“Η θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής καθορίζεται βάσει του αποτελέσματος της ιστολογικής εξέτασης. Επίσης, η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται και από το σημείο του σώματος που έχει εμφανιστεί το μελάνωμα. Δηλαδή αναλόγως αν το μελάνωμα είναι στον κορμό ή στα άκρα μπορεί να ακολουθηθεί άλλο θεραπευτικό πρωτόκολλο”, κατέληξε η κα Ραδοπούλου.

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο νοσοκομείο Αιγίου από ασθενή – Τον χτύπησε με μπουνιές στο πρόσωπο

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Πάτρα: Σοκαριστικό τροχαίο με σύγκρουση δύο δικύκλων – Η τρελή πορεία της μηχανής – ΦΩΤΟ