Eurostat: Κίνδυνος φτώχειας για έναν στους τέσσερις αυτοαπασχολούμενους της ΕΕ – Τα στοιχεία για την Ελλάδα

22/09/2022 | 18:17

Τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετωπίζει σχεδόν το ένα τέταρτο των αυτοαπασχολούμενων πολιτών της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων άνω των 18 ετών επιδεινώθηκε από το 2020 ως το 2021, καθώς το ποσοστό όσων εξ’ αυτών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από 22,3% το 2020 σε 23,6% το 2021. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη Eurostat, από το 2020 έως το 2021, τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκαν για τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς κατά 1,6, 0,6 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Γραφείο Πρoϋπολογισμού: Οι 3+1 κίνδυνοι που μπορεί να πυρπολήσουν την οικονομία

Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα

Σε εθνικό επίπεδο, το 2021, τα υψηλότερα ποσοστά αυτοαπασχολούμενων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού κατέγραψαν η Ρουμανία (70,8%), η Πορτογαλία (32,4%), η Εσθονία (32,2%), η Ισπανία (30%), η Πολωνία (28%) και η Ελλάδα (27%).

Ειδικότερα, στην Ελλάδα η κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων επιδεινώθηκε από το 2020 ως το 2021, καθώς το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων που διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας αυξήθηκε πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες. Την υψηλότερη αύξηση από το 2020 έως το 2021 κατέγραψε η Ρουμανία (5,1 ποσοστιαίες μονάδες).

Αντίθετα, η κατάσταση της φτώχειας για τους αυτοαπασχολούμενους βελτιώθηκε σε 11 χώρες, με την Ιρλανδία και την Ουγγαρία να αναφέρουν τη μεγαλύτερη μείωση σε τέτοια ποσοστά από το 2020 έως το 2021 (-3,2 και -3,7 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα).

Ρούλα Πισπιρίγκου στις φυλακές Θηβών: Δεν κοιμάται και φοβάται πως θα την δηλητηριάσουν

Γαλλία: Δύο νεκροί από τον καύσωνα – Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός από το 1900

Basketball Champions League: Έμαθαν αντιπάλους ΑΕΚ, Προμηθέας, Καρδίτσα – Στα προκριματικά ο ΠΑΟΚ

Ζάκυνθος: Εφιάλτης για 51χρονη στα χέρια του πρώην συντρόφου της – Η καταγγελία για βιασμό και η σύλληψη του 46χρονου

Μηχανισμοί Seatrac τοποθετήθηκαν σε παραλίες της Δυτικής Αχαΐας

ΚΥΣΕΑ: Ανάγκη να συνεργαστούν οι λιβυκές αρχές για να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική οδός προς την Κρήτη

Οπαδική βία: Οι 10 νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή της – Διάταξη για διοικητικές κυρώσεις σε βάρος παραγόντων προανήγγειλε ο Βρούτσης

Μεγαλόπολη: Άφαντος άνδρας με καραμπίνα που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του