Εθνική Πινακοθήκη: Αγωγή στον Νίκο Παπαδόπουλο και τον συνεργό του για τον βανδαλισμό των έργων – Ζητά αποζημίωση 407.000 χιλιάδων ευρώ

30/05/2025 | 18:09

Αγωγή κατατέθηκε σήμερα, Παρασκευή (30.05.25) κατά του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Παπαδόπουλου και του Διονύση Μακρή, από τον νομικό εκπρόσωπό της Εθνικής Πινακοθήκης Γιώργο Οικονομόπουλο, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, για τον βανδαλισμό τεσσάρων έργων τέχνης του εικαστικού Χριστόφορου Κατσαδιώτη, που εκτίθονταν στην Εθνική Πινακοθήκη.

Η Εθνική Πινακοθήκη διεκδικεί αποζημίωση ύψους 407.774 ευρώ για το περιστατικό που σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου με «πρωταγωνιστή» τον Νίκο Παπαδόπουλο.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου και η Εθνική Πινακοθήκη ζητά από τους εναγόμενους αποζημίωση και χρηματική ικανοποίηση συνολικού ύψους 407 χιλιάδων ευρών.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της αγωγής με τις πράξεις τους αυτές οι Παπαδόπουλος και Μακρής προκάλεσαν στην Εθνική Πινακοθήκη περιουσιακή ζημία που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, εξαιτίας της καταστροφής των έργων αλλά και των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που ελήφθησαν για την επανέκθεσή τους.

Παράλληλα, υπέστη και ηθική βλάβη – η οποία υπολογίζεται σε 300.000 ευρώ, λόγω της παράνομης προσβολής της πίστης, της φήμης, του κύρους, του επαγγέλματος και του μέλλοντος του Μουσείου, τόσο επειδή η Εθνική Πινακοθήκη καλείται να καταβάλλει στο μέλλον επιπλέον ασφάλιστρα για την ασφάλιση των έργων της εξαιτίας του βανδαλισμού, όσο και της δυσχέρειας δανεισμού έργων από μουσεία του εξωτερικού.

Σημειώνεται πως χθες, ο Νίκος Παπαδόπουλος υπέβαλε μήνυση κατά της Εθνικής Πινακοθήκης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «τα βέβηλα έργα ξανατοποθετήθηκαν στην έκθεση».

Σε δήλωση του ανέφερε ότι η ενέργειά του να κατεβάσει τα έργα «δεν ήταν οργή, ήταν κραυγή αγωνίας γιατί καταπατήθηκαν τα ιερά και τα όσια» και ότι «τα βέβηλα έργα ξανά τοποθετήθηκαν στην έκθεση, τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός και καθυβρίζουν την Ελλάδα μας».

ΠΗΓΗ

ΣΟΚ: 21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Θρήνος στην Εγλυκάδα Πατρών

Πάτρα: Βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του – Τι “βλέπει” η ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Πέθανε ο δολοφόνος της Κωνσταντίνας Κουλούρη και της Ρεγγίνας Παπανδρέου

Σοκ στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή την ώρα του ρεπορτάζ ο κάμεραμαν του ΑΝΤ1 Γιώργος Παυλάκης

Αχαΐα: «Έφυγε» αιφνίδια στα 51 του χρόνια ο γιατρός Αιμίλιος Τζούδας

Πάτρα: Σημάδεψε οδηγό με πιστόλι στη μέση του δρόμου – Ολόκληρο οπλοστάσιο στο σπίτι του

Πάτρα: “Φως” στα αίτια θανάτου του 21χρονου στην Εγλυκάδα, που κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Σήμερα η νεκροψία

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα