Εστίαση: Ολα αλλάζουν λόγω κορονοϊού – Πυρετώδεις ετοιμασίες για το άνοιγμα της Δευτέρας

23/05/2020 | 08:00

 

Ανοίγουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης με τους καταστηματάρχες να προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου τηρηθούν ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις συνθέτουν την επιστροφή στη νέα κανονικότητα.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου προετοιμάζονται για να υποδεχθούν και πάλι τους πελάτες, φοβούνται, ωστόσο, ότι στο περιβάλλον των περιορισμών που είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν, θα δουν τα έσοδά τους να μειώνονται αισθητά.

Μετρούν, καθαρίζουν, απολυμαίνουν.Οι προετοιμασίες για το άνοιγμα καφέ, μπαρ και εστιατορίων βρίσκονται στο κόκκινο.

Οι προμήθειες φτάνουν, τα ποτήρια γυαλίζουν και οι καρέκλες μπαίνουν στις θέσεις τους… με ευλαβική προσοχή.

Το προσωπικό φροντίζει να είναι όλα στην εντέλεια και οι ιδιοκτήτες ελπίζουν να βγάλουν κάτι από τα σπασμένα.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ελπίζουν να δουν τα μαγαζιά τους γεμάτα, αν και εκτιμούν ότι 1 στις 7 επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν και θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Συγκεκριμένα, στα μπαρ, στα καφέ, στα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Ο οδηγός του ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε οδηγό που στοχεύει στην παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών προσαρμογής των καταστημάτων στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται οδηγίες για το πώς θα παραλαμβάνονται οι ύλες και πώς θα αποθηκεύονται τα τρόφιμα καθώς και όλα όσα αφορούν το προσωπικό.

Παράλληλα ζητείται να διαμορφωθεί πρόγραμμα σταδιακής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Εστίαση: Ολα αλλάζουν λόγω κορονοϊού - Πυρετώδεις ετοιμασίες για το άνοιγμα της Δευτέρας

Από τον οδηγό του ΕΦΕΤ για την εστίαση προκύπτουν τα εξής 10 βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν οι πελάτες:

– Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

– Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασανσέρ.

-Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση

– Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών

– Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη

– Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις

– Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)

-Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)

– Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away)

– Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το προσωπικό και οι διανομείς πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ένας νεκρός από το τροχαίο στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας – Δύο σοβαρά τραυματίες – Μικροεπεισόδια στο σημείο – ΦΩΤΟ

Οι “έξυπνες” κάμερες μπήκαν και στην Πάτρα – Σε ποια σημεία θα μας καταγράφουν

Ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα για την παχυσαρκία με 30.000 δικαιούχους – Ποιοι θα λάβουν σήμερα και αύριο SMS

Πάτρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στο μπλόκο της Περιμετρικής-Οι αγρότες παρέδωσαν δύο λωρίδες μετά από συμφωνία μα την Αστυνομία-Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: “Τρίτωσε” το κακό το βράδυ των Χριστουγέννων! Τροχαίο στην Οβρυά – Στο Νοσοκομείο παιδάκι (ΦΩΤΟ)

Κλειστή η Περιμετρική μέσα στις γιορτές από τους αγρότες – Έπεται κυκλοφοριακή κατάρρευση στην Πάτρα!

Δυτική Αχαΐα: 16χρονος ο νεκρός του τροχαίου στην παλαιά Πατρών-Πύργου – 17χρονος ανάμεσα στους τραυματίες

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Πατρινός ο ένας από τους νεκρούς – Συμμετείχε στην ομάδα των ορειβατών ΦΩΤΟ