ΕΣΗΕΑ: Ιστορική απόφαση η δημιουργία του «Ξενοφώντα» για τη διεκδίκηση πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων

29/07/2021 | 20:49

Σχέδιο καταστατικού λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων των δημοσιογράφων «Ξενοφών» συζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Ο «Ξενοφών» δημιουργήθηκε κατόπιν σύστασης, προτροπής και στήριξης των δημοσιογραφικών Ενώσεων και αποτελεί ιστορική απόφαση, καθώς οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να διεκδικήσουν επιτέλους συγκροτημένα και αποτελεσματικά τα πνευματικά τους δικαιώματα με βάση τις ισχύουσες πηγές αλλά και αυτές που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή οδηγία 790/2019, η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αλλαγές που επέρχονται στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά είναι τεράστιας σημασίας και ικανές, με σωστή και διαφανή διαχείριση, να αναπληρώσουν τμήμα της συντριπτικής απώλειας που έχει δεχθεί ο κλάδος του Τύπου με την επικράτηση των ψηφιακών Μέσων. Οι δημοσιογράφοι όλων των μέσων, εντύπων, ηλεκτρονικών και διαδικτυακών, δικαιούνται δίκαιο μερίδιο από τα δυσθεώρητα κέρδη των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών που διανέμουν ενημερωτικό περιεχόμενο και, έως σήμερα, είναι η μόνη κατηγορία δικαιούχων που δεν έχουν δικό τους Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι δημοσιογράφοι όλης της Ελλάδας θα κληθούν να ενταχθούν στον νέο Οργανισμό, ο οποίος θα διοικείται ανεξάρτητα από τις Ενώσεις, με συμμετοχή όλων των μελών του στις κρίσιμες αποφάσεις και αρχαιρεσίες για την εκλογή του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ καταλήγει τονίζοντας πως «Προχωράμε όλοι μαζί για την διεκδίκηση της προστιθέμενης αξίας που παράγει η δουλειά μας μέσω της εκθετικής αναπαραγωγής της στο διαδίκτυο και συμμετέχουμε ισότιμα και από ισχυρή θέση, μέσω του δικού μας Οργανισμού, στις επικείμενες κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες πλατφόρμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»

πηγή

Μεσσηνία: Τα «καλά παιδιά» που έγιναν δολοφόνοι – Ποιοι είναι οι δύο 22χρονοι που συνελήφθησαν για το έγκλημα στο κάμπινγκ

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Γιάννης Πανίτσας σε ηλικία 55 ετών

Πάτρα-Μέτρα για το κυκλοφοριακό: Μονοδρομήσεις σε Ακρωτηρίου και Γ. Παπανδρέου – Mini bus στο ιστορικό κέντρο, ανακοίνωσε ο Δήμος

Πάτρα: Ο 17χρονος με αυτισμό που τον “παράτησαν” οι γονείς του θα μεταφερθεί σε ειδική δομή – Το μήνυμα που στέλνει

Απίστευτο περιστατικό: Το τζατζίκι σε εστιατόριο έστειλε Πατρινούς στο νοσοκομείο – Σφραγίστηκε η επιχείρηση

Αχαΐα: Εκατοντάδες στην κηδεία του Γιάννη Πανίτσα! Το συγκινητικό βίντεο

Αχαΐα: Γυναίκα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει δύο φορές – Κατανάλωσε χάπια και μετά έπεσε από παράθυρο νοσοκομείου!

Οι Πατρινοί αποχαιρετούν στο διαδίκτυο τον τραγουδιστή Γιάννη Πανίτσα που “έφυγε” στα 55 του