Εργατικό Kέντρο Πάτρας: Κινητοποίηση την Τρίτη στο ΠΓΝΠ, για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση

Το Εργατικό Kέντρο Πάτρας καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους της πόλης μας να συμμετέχουν μαζικά στη κινητοποίηση που διοργανώνεται για αύριο Τρίτη 3 Φλεβάρη στις 15:00 στο νοσοκομείο του Ρίου εν όψει της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στα νοσοκομεία της Πάτρας.

Η παρουσία του υπουργού εμπορίας της υγείας στην πόλη μας, με αφορμή τα εγκαίνια του Γραμμικού Επιταχυντή στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας, αποτελεί πρόκληση, τη στιγμή που το συγκεκριμένο τμήμα παρέμεινε εκτός λειτουργίας για οκτώ μήνες μετά από πυρκαγιά. Την τελευταία διετία το ΓΝ Πατρών έχει πιάσει φωτιά τρεις φορές, στερώντας από τους ογκολογικούς ασθενείς κρίσιμες υπηρεσίες. Οι αναμονές για ακτινοθεραπεία ξεπερνούν τους 4 μήνες, με άμεσες επιπτώσεις στην πρόγνωση και τη ζωή των ασθενών, ενώ πολλοί εξαναγκάστηκαν να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα της Αθήνας, πληρώνοντας από την τσέπη τους. Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία.

Αποτελεί αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ μιας και για τη περίοδο 2009-2019 η δημόσια δαπάνη για την υγεία μειώθηκε κατά 43,3%, ενώ οι περικοπές πάνε για τις πολεμικές δαπάνες σε συνθήκες πολεμικής προετοιμασίας της οικονομίας. Στην Πάτρα, τα ογκολογικά τμήματα δύο νοσοκομείων εξυπηρετούν πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων τεσσάρων νομών με μόλις 6 ογκολόγους, χωρίς να λειτουργεί οργανωμένη ογκολογική κλινική.

Οι ασθενείς νοσηλεύονται συχνά σε παθολογικές κλινικές ή σε ράντζα στα ΤΕΠ, ενώ τα περιφερειακά νοσοκομεία καταρρέουν. Με την «αυτοχρηματοδότηση» των νοσοκομείων, τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή μετατρέπουν τη νοσηλεία σε «κόστος» και τον ασθενή σε πελάτη, γιατί εφαρμόζεται η πολιτική κόστους – οφέλους. Όλα αυτά ενώ δεκάδες χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές και οι υγειονομικοί εργάζονται εξουθενωμένοι, με μισθούς μειωμένους έως και 30% σε σχέση με το 2012.

Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, που ντύνεται με κορδέλες και φωτογραφίες είναι αναγκαίο να απαντήσουμε με δυνάμωμα του αγώνα εργαζομένων και λαού, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, για ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, χωρίς επιχειρηματική δράση και πληρωμές από τους ασθενείς.

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Καρναβαλικός «πυρετός» συνεπήρε Πατρινούς και επισκέπτες στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής (ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ)

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών