Κινητά, social και βιντεοπαιχνίδια: Η συμπεριφορά των παιδιών το… κλειδί

Κινητά, social και βιντεοπαιχνίδια, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο εθισμό στα παιδιά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Σχεδόν οι μισοί νέοι σε μια πρόσφατη μελέτη εμφάνισαν έντονα εθιστική χρήση κινητών τηλεφώνων, μια τάση που, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, αύξησε τον κίνδυνο αυτοκτονικών συμπεριφορών.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από έρευνες σε σχεδόν 4.300 παιδιά από το 2016 έως το 2022.

Τα παιδιά ήταν ηλικίας 9 έως 10 ετών στην αρχή και «εξετάστηκαν» τέσσερις φορές σε μια περίοδο έξι ετών.

Οι έρευνες, σύμφωνα με την Washighton Post, περιελάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με κινητά τηλέφωνα, βιντεοπαιχνίδια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αξιολόγησαν τα παιδιά για ψυχαναγκαστική χρήση, δυσκολία απενεργοποίησης και δυσφορία που ένιωθαν όταν δεν χρησιμοποιούσαν τα διάφορα αντικείμενα.

Τραγικά τα συμπεράσματα της έρευνας

Αφού διαίρεσαν τη χρήση σε τρεις κατηγορίες — χαμηλή εθιστική, υψηλή εθιστική και αυξανόμενη χρήση — οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 49% του πληθυσμού της μελέτης εμφάνισε υψηλή εθιστική χρήση κινητών τηλεφώνων, την οποία η μελέτη όρισε ως έντονη επιθυμία για χρήση, αδυναμία διακοπής της χρήσης ή πρόκληση παρεμβολών στην καθημερινή ζωή.

Πάνω από το 40% των παιδιών εμφάνισαν επίσης υψηλή εθιστική χρήση βιντεοπαιχνιδιών και περίπου το 10% εμφάνισε υψηλή εθιστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της μελέτης, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Yunyu Xiao, επίκουρος καθηγητής στο Weill Cornell Medicine, ήταν η αξιολόγηση όχι μόνο της χρήσης που μοιάζει με εθισμό σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά και ο εντοπισμός νέων των οποίων τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν με την πάροδο των ετών.

Αυτές οι τροχιές υποδηλώνουν ότι μια σημαντική ομάδα νέων ανέπτυξε σταδιακά προβληματικά πρότυπα χρήσης, ξεκινώντας από χαμηλή χρήση και καταλήγοντας σε υψηλή.

Ο Xiao είπε ότι τόσο όσοι εμφάνισαν «υψηλή» όσο και «αυξανόμενη» εθιστική τροχιά χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των κινητών τηλεφώνων είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για αυτοκτονικές συμπεριφορές και αυτοκτονικό ιδεασμό – περίπου 2 έως 3 φορές υψηλότερο από τους νέους στην ομάδα χαμηλού κινδύνου.

Η χρήση βιντεοπαιχνιδιών ακολούθησε παρόμοια τάση, με τη χρήση υψηλής εξάρτησης να αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικών συμπεριφορών και σκέψεων σε σύγκριση με τη χαμηλή χρήση.

Στο τέλος της τετραετούς περιόδου μελέτης, το 5% των σχεδόν 4.300 παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν αυτοκτονικές συμπεριφορές και το 18% δήλωσε ότι είχαν αυτοκτονικό ιδεασμό ή σκέψεις.

Η συμπεριφορά των παιδιών το… κλειδί

Είναι ενδιαφέρον ότι ο συνολικός χρόνος μπροστά σε οθόνη από μόνος του δεν συσχετίστηκε με αυτοκτονικές συμπεριφορές ή σκέψεις.

«Αυτό το εύρημα αμφισβητεί την κοινή υπόθεση ότι ο περισσότερος χρόνος μπροστά σε οθόνη σημαίνει αυτόματα περισσότερη βλάβη», δήλωσε ο Xiao. «Υποδηλώνει ότι η ποιότητα και η συναισθηματική φύση της ψηφιακής χρήσης έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα», είπε.

Εξαιτίας αυτού, συνιστά: «Μην εστιάζετε μόνο στον χρόνο — επικεντρωθείτε στη συμπεριφορά. Δεν έχει σημασία πόσες ώρες περνάει το παιδί σας σε μια συσκευή, αλλά αν η χρήση της επηρεάζει τον ύπνο, το σχολείο, τις σχέσεις ή τη διάθεση».

Γιατί ξυπνάμε το πρωί και νιώθουμε κουρασμένοι;

Κινητά, social και βιντεοπαιχνίδια: Η συμπεριφορά των παιδιών το… κλειδί

Χοιρινές πανσέτες με σάλτσα μουστάρδας

Γιώργος Λιβάνης: Απαντά για τη διαρροή της ημερομηνίας του γάμου του με την Ανδρομάχη

Σκύλος: Μία από τις πιο απαιτητικές περιόδους τους πρώτους μήνες της ζωής του, είναι όταν βγάζει δόντια

Θέλουν δουλειά η ΑΕΚ και ο ρόμβος της, φιλική ήττα από Ζούλτε Βάρεγκεμ

Σχέδιο ΠΟΥ για αύξηση τιμών 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό μέσω φορολόγησης

Ιταλία: Σάλος με μπόνους σε διανομείς τροφίμων που εργάζονται με υψηλές θερμοκρασίες