Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και βελτίωση της καθημερινότητας οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

05/07/2025 | 10:26

Το μήνυμα ότι θα κινηθεί με ταχείς ρυθμούς στον άξονα των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία στέλνει η κυβέρνηση με τη δέσμη των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα για τα νέα τρία ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδότησης ύψους 8 δισ ευρώ, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και τη ρύθμιση για τη δόμηση στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Ανάλογες παρεμβάσεις θα ακολουθήσουν με τον ίδιο ρυθμό το επόμενο διάστημα και σε άλλα μέτωπα σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες. Θα αφορούν κινήσεις με στόχο την περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας, την επίλυση ζητημάτων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες πολιτών και ρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται άμεσα και η ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο η οποία αφορά 35.000 δανειολήπτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντική αύξηση των οφειλών τους απέναντι στις τράπεζες λόγω της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ. Τις παραμέτρους της ρύθμισης επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες και αναμένεται να ανακοινωθεί ενδεχομένως και εντός του Ιουλίου. Θα προβλέπει μετατροπή των οφειλών σε ευρώ και σημαντικό κλιμακωτό κούρεμα προκειμένου η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να απαλλαγεί από υπέρογκα βάρη.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και με το ποιά μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, ξένα πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν με παραρτήματά τους στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης επεξεργάζεται τους φακέλους των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τα ξένα ιδρύματα προκειμένου αυτά που θα εγκριθούν, σ’ αυτή τη φάση, να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στο πλαίσιο του νόμου Πιερρακάκη ο οποίος κρίθηκε συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορά μια από τις κομβικές κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις. Στην ατζέντα των επόμενων κυβερνητικών κινήσεων περιλαμβάνονται επίσης παρεμβάσεις για την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων που αφορούν το Κτηματολόγιο.

Βεβαίως, η βεντάλια για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα ανοίξει σε όλο το εύρος της με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι οριστικές αποφάσεις για το πακέτο αυτό αναμένεται να ληφθούν τον Αύγουστο και θα αφορούν τις νέες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, τη δέσμη μέτρων για να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών παράλληλα με κίνητρα σε ιδιοκτήτες για να ανοίξουν κλειστά σπίτια και ενισχύσεις προς τους ενοικιαστές. Για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας γι αυτό θα αποτελεί βασικό μέρος των ανακοινώσεων του Σεπτεμβρίου. Επίσης στο πακέτο της ΔΕΘ, όπως έχει προαναγγελθεί θα περιλαμβάνονται και ενισχύσεις για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η κρίσιμη παράμετρος για να κλειδώσει το πακέτο της ΔΕΘ είναι η οριστικοποίηση του δημοσιονομικού χώρου για το 2026 που αποτελεί το όφελος για τη χώρα από την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και τις αυξημένες εισπράξεις από τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας πιστοποιεί η πτώση της ανεργίας τον Μάιο στο 7,9% από 8,3% τον Απρίλιο ποσοστό που επαναφέρει τον δείκτη στα επίπεδα του 2008. Ιδιαίτερα θετικό μήνυμα για τις προοπτικές της οικονομίας έστειλε άλλωστε η κίνηση του Euronext να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του Χ.Α που αν εγκριθεί θα δώσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πρώτο συμβάν στη νέα Πατρών Πύργου – ΦΩΤΟ

Σοκ στην Πάτρα: Ο καθηγητής Στέφανος Σκαρπέλος είναι ο άνδρας που πνίγηκε στα Βραχνέικα

Πλαζ Πάτρας: “Χρυσή” διάρρηξη – Έσπασαν τζάμι αυτοκινήτου και άρπαξαν χρήματα και πανάκριβο ρολόι!

Η Τροχαία έκοψε την Πάτρα στα δύο! Συνθήκες κυκλοφοριακής “κόλασης” μέχρι την Κυριακή το βράδυ

Πάτρα: Μέσα σε 3 μήνες… έχασε τη “μάχη”!

Τέλος στο θρίλερ σε Πάτρα και Κ. Αχαΐα με τον 13χρονο που εξαφανίστηκε – Πού και γιατί κρυβόταν – ΝΕΟΤΕΡΑ

‘Εκοψαν μέρα μεσημέρι την Κορίνθου-Κυκλοφοριακή κόλαση στο κέντρο της Πάτρας-Αποκλείστηκε και η Κανακάρη από χαλασμένο λεωφορείο-ΦΩΤΟ

Αχαΐα – Θρίλερ με 13χρονο: Πήρε το ΙΧ του πατέρα του και εξαφανίστηκε – Έχουν “σηκωθεί” ακόμη και drone για τον εντοπισμό του