Επίσκεψη Κατσιφάρα στις ιχθυοκαλλιέργειες της Αιτωλοακαρνανίας

Παραγωγικές μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών της Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, προκειμένου να συζητήσει με τα στελέχη τους τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου, σε συνδυασμό με τη μελέτη που αφορά στη χωροθέτηση θαλάσσιων εκτάσεων στις Εχινάδες Νήσους και στην Αιτωλοακαρνανία, με σκοπό την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών.

«Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ένας απ’ τους δυναμικότερα αναπτυσσόμενους στην περιοχή μας. Πρωταγωνιστεί στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας και σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ακόμα ισχυρότερο αναπτυξιακό πυλώνα. Συνεπώς, η θωράκιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του και ο χωροταξικός σχεδιασμός, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε ο κλάδος να συνεχίσει ν’ αναπτύσσεται, προσφέροντας στην περιφερειακή οικονομία και στην τόνωση της απασχόλησης», τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Φορέα Διαχείρισης ΠΟΑΥ και πρόεδρο της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) Απόστολο Τουραλιά, όπως επίσης το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΠΟΑΥ Δημήτρη Μουσαμά για το νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται και τις δυνατότητες που δημιουργούνται. Επίσης, ξεναγήθηκε από τα στελέχη των μονάδων στις εγκαταστάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών και πληροφορήθηκε για την παραγωγική τους δύναμη και την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Κατά τις συζητήσεις εκτιμήθηκε ότι η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην οργανωμένη ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, να τονώσει την απασχόληση και να ενισχύσει την περιφερειακή οικονομία.

Η μελέτη της Π.Ο.Α.Υ. προβλέπει την σταδιακή ανάπτυξη της παραγωγής αποκλειστικά εντός των ορίων της περιοχής. Ως κρίσιμοι παράγοντες, παράλληλα με τον χωροταξικό σχεδιασμό, κρίνονται επίσης οι πρωτοβουλίες στήριξης για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

Σήμερα στη Δυτική Ελλάδα παράγεται περίπου το 20% της συνολικής εγχώριας παραγωγής ιχθυοκαλλιεργειών. Οι άμεσα ή έμμεσα απασχολούμενοι με τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στην Περιφέρεια ξεπερνούν τους 1.700 ενώ η υφιστάμενη παραγωγή υπολογίζεται στους 20.000 τόνους ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής (πάνω από το 80%) εξάγεται, κατά μείζονα λόγο στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά.

Ο κ. Κατσιφάρας επισκέφθηκε τις παραγωγικές μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών «Νηρέας» στον Αστακό, «Plagton» στο Μύτικα και «Ανδρομέδα» στη Βόνιτσα. Τον συνόδευαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Μπαλαμπάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ

Αχαΐα: Στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ σκληρή συμμορία – Τα μέλη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον μία ληστεία και μία διάρρηξη οικίας

Πάτρα: Παρέσυρε 27χρονη αστυνομικό με το ΙΧ της