Επίδομα αδείας: Πρόστιμο και ποινικές διώξεις στους εργοδότες που δεν το καταβάλλουν

04/08/2025 | 22:39

Το επίδομα αδείας πρέπει να χορηγείται υποχρεωτικά πριν από την προγραμματισμένη καλοκαιρινή άδεια. Σε διαφορετική περίπτωση η Επιθεώρηση Εργασίας επιβάλλει πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 900 ευρώ αλλά και τις 2.000 ευρώ αν αποδειχθεί η καταχρηστικότητά του.

Οι αδειούχοι του Αυγούστου ξεκινούν τις διακοπές τους με τις βαλίτσες στα χέρια και το επίδομα αδείας να έχει προστεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό τους, ενώ όπως λένε οι ταξιδιώτες οι περισσότεροι εργοδότες έχουν καταβάλει ήδη το επίδομα.

Για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό το επίδομα ισούται με το 50% αυτού, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο το συνολικό ποσό αντιστοιχεί στις αποδοχές δεκατριών ημερών.

Αυξημένο φέτος θα είναι το επίδομα περίπου 550.000 απασχολουμένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Με την αύξηση του Απριλίου στα 880 ευρώ μεικτά ενώ το επίδομα ανέρχεται πλέον στα 589,41 από 556,05 σχεδόν που ήταν πέρυσι. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι εργοδότες που ακόμα καθυστερούν την καταβολή του.

«Στην περίπτωση που το επίδομα αδείας δεν καταβληθεί, τότε ο εργοδότης κινδυνεύει καταρχήν με πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 900 ευρώ αλλά και τις 2.000 ευρώ αν αποδειχθεί η καταχρηστικότητά του αλλά και με ποινικού τύπου διώξεις, καθώς κινείται αυτόφωρη διαδικασία εφόσον δεν καταβληθεί το επίδομα στην ώρα του» εξήγησε ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος.

Δεδομένου ότι η μισθολογική δαπάνη στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνά πλέον τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα οι εργαζόμενοι θα μοιραστούν ως επίδομα αδείας περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

ertnews.gr

Πάτρα: Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά σε δασική έκταση κοντά στο Σούλι (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Τραγωδία σε γαμήλιο γλέντι – Τι συνέβη

Πάτρα: Απίστευτη καραμπόλα πέντε ΙΧ στο τούνελ της Περιμετρικής ΦΩΤΟ

Πάτρα: Τύχη “βουνό” είχαν κοπέλες όταν το ΙΧ έφυγε από το δρόμο ΦΩΤΟ

Ηλεία: Θλίψη για τον πρόωρο χαμό πατρινού αστυνομικού

«Ιερό» σκάνδαλο: Κακουργηματικές διώξεις σε καθολικούς ιερείς και επιχειρηματίες, με “άρωμα” Πάτρας!

Δυτ. Ελλάδα: Σοβαρό τροχαίο με τραυματισμό ανήλικης – Εκσφενδονίστηκε από όχημα ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Πήγαν να πουλήσουν πρόβατα και τους πέρασαν χειροπέδες