Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Λειτουργούν αυτόφωρα τα Σαββατοκυριακά και τις αργίες

18/01/2025 | 15:26

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή το εξαιρετικά επείγον έγγραφο της Παρασκευής (17/1) της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα προς τους προϊσταμένους των Πρωτοδικείων της χώρας, στο οποίο επισημαίνει ότι τα αυτόφωρα θα λειτουργούν τα Σαββατοκυριακά και τις αργίες, σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι λειτουργούν τα αυτόφωρα τα Σαββατοκυριακά και τις αργίες, ενώ προσθέτει ότι είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σημαντικές ανακρίβειες ως προς τον τρόπο λειτουργίας της αυτόφωρης διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Σε σειρά δημοσιευμάτων που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, περιελήφθησαν σημαντικές ανακρίβειες ως προς τον τρόπο λειτουργίας της αυτόφωρης διαδικασίας στη χώρα μας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ αμφισβητήθηκε ότι υφίστανται και λειτουργούν κανονικά οι συνθέσεις αυτοφώρων τα Σάββατα και τις αργίες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται δήθεν για το λόγο αυτό η εκδίκασή των αυτόφωρων εγκλημάτων. Ενημερώνουμε τους «έμπειρους» δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ, ότι θα αρκούσε να αναμοχλεύσουν την ασθενή μνήμη τους για να θυμηθούν ότι σύμφωνα με τους Κανονισμούς των Δικαστηρίων – που εγκρίνονται από τον ‘Αρειο Πάγο – συνθέσεις αυτοφώρων εκδικάζουν υποθέσεις σταθερά κάθε Σάββατο, ότι ανακριτές και εισαγγελείς ορίζονται και υπηρετούν τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες και ότι δεν υφίσταται καμία περίπτωση να αφεθεί ελεύθερο άτομο που συνελήφθη για τέλεση αυτόφωρου εγκλήματος, χωρίς να έχει μεσολαβήσει εισαγγελική ή δικαστική κρίση. Σημειωτέον ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ρητά προβλέπει, για το ενδεχόμενο μη συνεδρίασης του Δικαστηρίου την ημέρα προσαγωγής του συλληφθέντος στον εισαγγελέα, τη δυνατότητα ορισμού έκτακτης δικασίμου για την ίδια ή την επόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα μόνη η μη συνεδρίαση του Δικαστηρίου την Κυριακή ουδέποτε να συνεπάγεται αδυναμία να παραπεμφθεί κατά την αυτόφωρη διαδικασία ο συλληφθείς στο αρμόδιο δικαστήριο.

Οι δικαστές και εισαγγελείς που εδώ και χρόνια εκτελούμε τα καθήκοντά μας και τις ημέρες που για τους υπόλοιπους πολίτες αποτελούν χρόνο ανάπαυσης, δεν απαιτούμε να λαμβάνουμε κάποιον ειδικό έπαινο για αυτό, αξιώνουμε όμως να μη διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε και να μη γίνεται η στοχοποίησή μας το εύκολο μέσο κάλυψης αστοχιών και αδυναμιών άλλων κρατικών υπηρεσιών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Άγιο είχαν οι νεαροί που τούμπαρε το ΙΧ τους τα ξημερώματα στην Ακτή Δυμαίων -ΦΩΤΟ

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Το μήνυμα της οικογένειάς της