ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,2% για την ελληνική οικονομία το α΄ τρίμηνο

06/06/2025 | 20:20

Ανάπτυξη 2,2% εμφάνισε η ελληνική οικονομίακατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την ” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ανθεκτικότητα επέδειξε η ανάπτυξη στη χώρα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, με το ρυθμό μεγέθυνσης να διαμορφώνεται στο 2,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004, ενώ σε σχέση με το δ’ τρίμηνο πέρυσι το ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά 0,04%.

Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς από την ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,2% προήλθε από τις εξής μεταβολές των βασικών μεγεθών:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,6% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,9% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης 0,7%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 3,2%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 2,2% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 0,2%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 2,4% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,8%).

Στο τρίμηνο …

Στην τριμηνιαία σύγκριση:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 1,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,3% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 1,1%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 6,1%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 0,9% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 2%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,7% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,03%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία της παρούσας ανακοίνωσης για το α’ τρίμηνο αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το β’ τρίμηνο 2025 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

ertnews.gr

Σοκ στην Πάτρα: Ο καθηγητής Στέφανος Σκαρπέλος είναι ο άνδρας που πνίγηκε στα Βραχνέικα

Αχαΐα: Τραγωδία στην 111 – Αυτός είναι ο 60χρονος μελισσοκόμος που έχασε την ζωή του μετά από σφοδρή σύγκρουση νταλίκας με φορτηγάκι (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Αυτός είναι ο άνδρας που σκοτώθηκε στα έργα στη Βόνιτσα – Θρήνος στην πόλη και στους φιλάθλους του Ολυμπιακού

Δυτ. Ελλάδα: Αυτός είναι ο 50χρονος ποδηλάτης που έχασε τη ζωή του μετά από παράσυρση – Ήταν πατέρας ενός παιδιού

Πάτρα: Πετάχτηκαν στο δρόμο οι γείτονες από τα ουρλιαχτά κοριτσιού – Τι συνέβη

Αχαΐα: «Έφυγε» ο Πέτρος Μαρσέλος- Θλίψη στον ιατρικό κόσμο

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ένας αξιαγάπητος έμπορος της πόλης – Πένθος σε γνωστή οικογένεια (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Κουκουλοφόροι άναψαν φωτιά έξω από σχολείο, πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς και προκάλεσαν φθορές σε περιπολικό