Έλλειψη φαρμάκων: «Μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη»

11/01/2023 | 12:53

 

 

 

Η έλλειψη φαρμάκων είναι γεγονός και αποτελεί μείζον πρόβλημα σήμερα.

Κατά την άποψη μου οφείλεται στην έλλειψη πρώτων υλών στη διεθνή αγορά, στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από την ελληνική αγορά και στην πιθανή τεχνική έλλειψη λόγω χαμηλών τιμών ορισμένων φαρμάκων.

Η έλλειψη πρώτων υλών είναι δεδομένη για κάποια φάρμακα. Η διάρκεια της πανδημίας, με το κλείσιμο ή την υπολειτουργία των εργοστασίων τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν η κύρια αιτία. Με τη λήξη των περιορισμών ο κόσμος απελευθερώθηκε. Την εποχή αυτή έχουμε όπως κάθε χρόνο έξαρση των ιώσεων, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση ορισμένων φαρμάκων, όπως αντιπυρετικά, αντιβηχικά, αντιβιοτικά και άλλα, με αποτέλεσμα να  μειωθούν ή να εξαντληθούν τα αποθέματα. Θα χρειαστεί χρόνος για να υπάρξει ισορροπία μεταξύ παραγωγής πρώτων υλών, παραγωγής φαρμάκων και διάθεση στην αγορά.

Επίσης, η χαμηλή τιμή των παρασκευαζομένων φαρμάκων στην Ελλάδα οδηγεί τις φαρμακαποθήκες σε εξαγωγές, με αποτέλεσμα να λείπει μεγάλο ποσοστό παραγωγής από τη διάθεσή τους στην εγχώρια αγορά. Κι εδώ είναι η ευθύνη που αποδίδουμε στην κυβέρνηση, διότι το υπουργείο πρέπει πάντα να παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς και να παρεμβαίνει έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής στον έλεγχο των αποθεμάτων των φαρμάκων.

Βεβαίως θα πρέπει να θίξουμε κι ένα άλλο ζήτημα. Το γεγονός πως κάποια φάρμακα έχουν χαμηλή τιμή στην Ελλάδα, που σε συνδυασμό με το Clowback και Rebate γίνεται ακόμη πιο χαμηλή, ωθεί τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες στη απόσυρση των φαρμάκων από την αγορά, τα οποία επανεμφανίζονται μετά από καιρό με άλλο όνομα αλλά με την ίδια δραστική ουσία, προσδοκώντας να πάρουν καλύτερη τιμή. Κι εδώ πάλι ευθύνεται η κυβέρνηση γιατί με το Clowback και Rebate οξύνεται το πρόβλημα.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί  πως ο εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα χαμηλής κοστολογικής αξίας δεν πρέπει περαιτέρω να οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Αντίθετα, προτείνουμε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Επίσης θα πρέπει το υπουργείο μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να ενημερώνει τους γιατρούς για τα φάρμακα που υπάρχει έλλειψη ώστε να μπορούν να συνταγογραφούν κάποιο γενόσημο.

Ο έλεγχος των φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών και η ενημέρωση από τον Ε. Ο. Φ. είναι αυτονόητες ενέργειες και αποτελούν ευθύνη της κυβέρνησης.

 

*Η Κατερίνα Σολωμού είναι καθηγήτρια Ιατρικής και αν. Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

 

 

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση “ντελιβεράδων” – Δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)

“Βόμβα” Σπύρου Μαρτίκα για τον επιχειρηματία και τη σπείρα με τις απάτες που δρούσε και στην Πάτρα: «Έφαγε 250 χιλιάρικα από τον Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»

Δυτ. Ελλάδα: Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο – Ο αδερφός του είχε «φύγει» με παρόμοιο τρόπο

Σιωπηρή διαμαρτυρία και πορεία για τον 17χρονο Μάριο που βρίσκεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου