Έκτακτες Κρίσεις: Λιγότεροι Στρατηγοί, Ναύαρχοι και Πτέραρχοι στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τι αλλάζει

10/01/2025 | 17:20

Οι έκτακτες κρίσεις που ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας φέρνουν μεγάλη μείωση των αριθμών σε Στρατηγούς, Ναυάρχους και Πτεράρχους. Κρίνονται όλοι οι «Αντί» και «Υπό» σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το ΣΑΓΕ – Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων – το οποίο αποφασίζει σε έκτακτη συνεδρίαση για τους «Αντί» και «Υπό» που αποστρατεύονται από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την οποία ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, την πραγματοποίηση έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους βαθμούς του Αντιστρατήγου και Υποστρατήγου, του Αντιναυάρχου και Υποναυάρχου ΠΝ και του Αντιπτεράρχου και Υποπτεράρχου.

«Σκοπός των έκτακτων κρίσεων είναι η επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της νέας Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» για τη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο εξορθολογισμός του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών και η προσαρμογή στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις της πρόσφατα εγκριθείσας νέας Δομής Δυνάμεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το enikos.gr, δύο είναι οι λόγοι που αποφασίστηκαν οι Έκτακτες Κρίσεις.

Ο πρώτος είναι γιατί «παραδοσιακά» μετά τα «Νικολοβάρβαρα», δηλαδή μετά τους εορτασμούς του Αγίου Νικολάου (Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού) και της Αγίας Βαρβάρας (Προστάτιδος του Πυροβολικού), το στράτευμα μπαίνει σε κατάσταση «αναμονής» μέχρι τον Φεβρουάριο, που γίνονται οι κρίσεις.

Δεδομένου ότι πέρυσι πραγματοποιήθηκε ριζική ανανέωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, φέτος δεν κρίνονται οι Αρχηγοί. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει 3+1 χρόνια θητείας και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων 2+1 έτη. Άρα ΚΥΣΕΑ για τους Αρχηγούς των Επιτελείων θα έχουμε τον Ιανουάριο του 2026.

Έτσι αποφασίστηκε η επίσπευση των Τακτικών Κρίσεων ώστε να μην υπάρχει αυτή η «ραθυμία» στην λειτουργεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο δεύτερος λόγος που αποφασίστηκαν οι Έκτακτες Κρίσεις – και πιο ουσιαστικός – έχει να κάνει με τη Νέα Δομή Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ,θα προκύψουν πλέον των 20 λιγότερων θέσεων «Αντί» στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι θέσεις αυτές, απ’ όσους αποστρατευτούν, δεν θα αναπληρωθούν. Κι ο λόγος έχει να κάνει «με τις συγχωνεύσεις σχηματισμών και κλεισίματος στρατοπέδων, στο πλαίσιο προσαρμογής των Ενόπλων Δυνάμεων στις σύγχρονες ανάγκες, βάσει του σχεδιασμού “Ατζέντα 2030” του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», όπως αναφέρουν πηγές του Ελληνικού Πενταγώνου.

Επιπλέον, με τις αποστρατείες ανανεώνεται και η Επετηρίδα.

 

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Άγιο είχαν οι νεαροί που τούμπαρε το ΙΧ τους τα ξημερώματα στην Ακτή Δυμαίων -ΦΩΤΟ

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Το μήνυμα της οικογένειάς της